in

Proizvodnja palminog ulja jako šteti orangutanima

Krčenje šuma, dakako

Foto: Pixabay

Na otoku Borneu se zbog krčenja šuma radi proizvodnje palminog ulja u proteklih 15 godina broj orangutana smanjio za 30% za razliku od šumskih područja kojima se kvalitetno upravlja. Pokazala je tako istraživanje u režiji World Wide Fund for Nature (WWF).

Istraživanjem je obuhvaćena populacija orangutana u Sabahu, malezijskoj državi na sjeveroistoku Bornea, koji su pred izumiranjem. WWF navodi da je u pitanju najveće i najsveobuhvatnije istraživanje populacije bilo koje vrste primata do sada.

Najveća populacija orangutana (5500 jedinki) bila je u šumama kojima se upravlja na održiv način u središnjim visinskim dijelovima Sabaha u kojima je njihov broj stabilan zadnjih 15 godina.

Ipak, u rascjepkanim šumskim područjima okruženima ogromnim područjima plantaža palmi poput područja Kulamba i Tabin na istoku Sabaha broj orangutana smanjio se 30% odnosno 15% između 2002. i 2017.

Nizinska šumska područja u Sabahu najvažnije su stanište orangutana, no opsežno krčenje za poljoprivredu i sječa stabala u proteklih 50 godina izazvali su gubitke staništa i njihovo cjepkanje. To je sve dovelo do dramatičnog pada broja orangutana.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Loading…

0

Comments

0 comments

Marihuana ima 30 puta veći potencijal za ublažavanje bolova od Aspirina

Postoji parazitska gljivica koja kontrolira ponašanje mrava