Proizvodnja palminog ulja jako šteti orangutanima

Na otoku Borneu se zbog krčenja šuma radi proizvodnje palminog ulja u proteklih 15 godina broj orangutana smanjio za 30% za razliku od šumskih područja kojima se kvalitetno upravlja. Pokazala je tako istraživanje u režiji World Wide Fund for Nature (WWF).

Istraživanjem je obuhvaćena populacija orangutana u Sabahu, malezijskoj državi na sjeveroistoku Bornea, koji su pred izumiranjem. WWF navodi da je u pitanju najveće i najsveobuhvatnije istraživanje populacije bilo koje vrste primata do sada.

Najveća populacija orangutana (5500 jedinki) bila je u šumama kojima se upravlja na održiv način u središnjim visinskim dijelovima Sabaha u kojima je njihov broj stabilan zadnjih 15 godina.

Ipak, u rascjepkanim šumskim područjima okruženima ogromnim područjima plantaža palmi poput područja Kulamba i Tabin na istoku Sabaha broj orangutana smanjio se 30% odnosno 15% između 2002. i 2017.

Nizinska šumska područja u Sabahu najvažnije su stanište orangutana, no opsežno krčenje za poljoprivredu i sječa stabala u proteklih 50 godina izazvali su gubitke staništa i njihovo cjepkanje. To je sve dovelo do dramatičnog pada broja orangutana.

 

Posts created 111

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top