Prijeti li epidemija majmunskih boginja? Počinju se širiti Europom i SAD-om

SVE je više slučajeva zaraze majmunskim boginjama, virusnom bolešću koja se širi bliskim kontaktom, a stručnjake zbunjuje činjenica da se do sada ova infekcija obično javljala u zapadnoj i središnjoj Africi te se vrlo rijetko pojavljivala u zapadnim zemljama.

Ovu vrstu bolesti uzrokuje virus, a obično ima blage simptome te ne spada u teža oboljenja. Postoje dva glavna soja majmunskih boginja: soj Kongo (teži oblik sa stopom smrtnosti do 10%) i zapadnoafrički soj (blaži oblik sa smrtnošću od oko 1%). Infekcije zabilježene u Velikoj Britaniji pripadale su zapadnoafričkom soju majmunskih boginja.

“Povijesno gledano, bilo je vrlo malo izvezenih slučajeva. To se do sada dogodilo samo osam puta, sve do ove godine. Stoga je ovo jako neobično”, rekao je epidemiolog Jimmy Whitworth sa sveučilišta London School of Hygiene and Tropical Medicine, a prenosi Reuters.

U Britaniji je do sada zabilježeno devet slučajeva zaraze majmunskim boginjama, u Portugalu pet, u SAD-u jedan, a u Španjolskoj se testiraju 23 potencijalna slučaja infekcije.

Situacija u Velikoj Britaniji

Prvi slučaj ove bolesti je u Engleskoj zabilježen je 6. svibnja kod pacijenta koji se zarazio majmunskim boginjama u Nigeriji, u koju je prije toga otputovao iz Velike Britanije. No, već unutar tri tjedna je broj infekcija porastao na devet.

Svi dosadašnji slučajevi otkriveni u Velikoj Britaniji evidentirani su na području Engleske, većinom u Londonu. Gradske vlasti navode da rade na planu nabavke lijekova u slučaju daljnjeg porasta broja infekcija, piše BBC.

Majmunske boginje ne spadaju u spolno prenosive bolesti, ali se mogu prenijeti izravnim kontaktom tijekom spolnog odnosa. Također se mogu širiti putem korištenja odjeće, posteljine ili ručnika koje je koristila inficirana osoba, dodirivanjem lezija ili kapljičnim prijenosom.

Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) navodi da se ovaj virus ne širi lako populacijom te da je rizik od zaraze u Velikoj Britaniji vrlo nizak. Većina slučajeva infekcije do

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen