Pretjerana konzumacija alkohola mogla bi preko pretilosti uzrokovati oštećenja moždanog tkiva

Rezultati novoga istraživanja pokazuju kako su oštećenja moždanog tkiva posljedica ne samo zlouporabe alkohola, već pomalo komplicirane kombinacije alkohola, kroničnog pušenja cigareta pa čak i povišenog indeksa tjelesne mase.

Prethodna su istraživanja pokazala kako su zlouporaba i ovisnost o alkoholu često povezani s odmaklom pretilosti, tj. povišenim indeksom tjelesne mase.

Rezultati novog istraživanja veze između indeksa tjelesne mase i regionalnih mjerenja strukture mozga, koncentracije metabolita i cerebralnog protoka krvi pokazuju kako su oštećenja moždanog tkiva posljedica ne samo zlouporabe alkohola, već pomalo komplicirane kombinacije alkohola, kroničnog pušenja cigareta pa čak i povišenog indeksa tjelesne mase.

Ovi rezultati su objavljeni u znanstvenom časopisu Alcoholism: Clinical & Experimental Research, a sada su dostupni na Early View usluzi.

“Alkohol ne sadrži masnoće, sadrži svega sedam kalorija po gramu što ga smješta odmah iza masti koje sadrže sedam kalorija po gramu”, objašnjava Stefan Gazdzinski, koji je za vrijeme istraživanja radio kao znanstvenik na Northern California institutu za znanstvena istraživanja i obrazovanje u San Franciscu.

Trenutačno je zaposlen na poljskom sveučilištu Jagiellonian. “Ove se kalorije tijekom vremena nakupljaju. Zapravo, dnevna konzumacija preko 30 grama etanola – količina ekvivalentna dva do tri velika piva – povezuje se s povećanim rizikom pojave abdominalne pretilosti.”

“Abdominalna pretilost veliki je rizik za zdravlje cijelog organizma, veći od povećanja masnog tkiva na drugim dijelovima tijela poput bedara ili nogu”, dodaje Susan F. Tapert, profesorica psihijatrije na Sveučilištu California, San Diego te ravnateljica Centra za ovisnosti i mentalna oboljenja u VA San Diego.

“Pošto se pretilost postaje sve učestalija kod alkoholičara, ali i kod osoba koje ne pate od alkoholizma, važno je razumjeti što se tu sve događa.”

“Pretjerana težina nije samo faktor rizika za kardiovaskularne bolesti ili dijabetes, ona može uzrokovati čak i razvoj demencije”, ističe Gazdzinski koji je ujedno i vodeći autor studije.

“Pokazalo se kako je pretilost usko povezana s tendencijom

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen