Pretilost uzrokuje više tumora od pušenja

Prema najnovijoj studiji, pretilost uzrokuje veći broj slučajeva četiriju čestih vrsta raka u Velikoj Britaniji nego pušenje.

Naime, studija instituta Cancer Research UK pokazuje kako su rak crijeva, bubrega, jajnika i jetre vjerojatnije uzrokovani prekomjernom tjelesnom težinom nego pušenjem duhana.

Milijuni ljudi izloženi su riziku od tumora zbog prekomjerne težine, a broj pretilih je duplo veći od broja pušača.

Cancer Research UK postavio je reklamne ploče koje informiraju kako pretilost uzrokuje rak, no ubrzo je naišao na kritike. Naime, mnogi su zamjerili organizaciji što pretilost često uspoređuje s pušenjem, upozoravajući kako tako žele posramiti osobe koje imaju problema s debljinom.

Organizacija je odgovorila kako namjera kampanje nije da optužuje, odnosno posramljuje pretile osobe ili prikaže da su pušenje i pretilost izravno usporedivi s obzirom na rizik od raka.

Pušenje je i dalje vodeći uzrok raka u Velikoj Britaniji, a pretilost je na drugom mjestu, upućuje Cancer Research UK.

Dok se broj pušača u Europi smanjuje, broj pretilih se povećava, što je činjenica koja zabrinjava mnoge zdravstvene stručnjake.

Naime, čak trećina odraslih u Velikoj Britaniji ima problema s prekomjernom težinom.

Pretpostavka je kako masne stanice stvaraju dodatne hormone i faktore rasta koji upućuju stanice na češće dijeljenje, što povećava vjerojatnost nastanka stanica karcinoma.

Članci iz iste kategorije: