Prelaskom na obnovljive izvore energije možemo uštedjeti bilijune, tvrde znanstvenici

PRELAZAK s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije svijetu bi do 2050. godine mogao uštedjeti čak 12 bilijuna dolara, podaci su studije Sveučilišta Oxford.

U izvješću, koje prenosi BBC, ističe se kako je pogrešno i pesimistično razmišljanje po kojemu je brzi prelazak na čišće izvore energije skup.

Zna se da su cijene plina skočile zbog sve veće zabrinutosti u pogledu globalne opskrbe energijom.

No istraživači smatraju da prelazak na obnovljive izvore energije sada ima ekonomskog smisla zbog pada njihovih troškova.

“Čak i ako spadate u grupu onih koji negiraju klimatske promjene, trebali biste se složiti s onim što zagovaramo”, rekao je BBC-ju profesor Doyne Farmer s istraživačkog odjela Sveučilišta u Oxfordu.

“Punom parom naprijed jer zelena energija štedi novac”

“Naš je zaključak da bismo trebali ići punom parom naprijed kada je posrijedi prelazak na zelenu energiju jer će nam to uštedjeti novac”, rekao je.

Rezultati izvješća britanskih znanstvenika temelje se na proučavanju povijesnih podataka o cijenama obnovljivih izvora energije i fosilnih goriva i načina na koji će se oni vjerojatno promijeniti u budućnosti.

Podaci o fosilnim gorivima sežu više od stotinu godina unatrag, počevši od 2020., i ukazuju na to da se nakon uračunavanja podataka o inflaciji i volatilnosti tržišta cijena nije puno promijenila.

Obnovljivi izvori energije postoje tek nekoliko desetljeća, pa je nešto manje podataka o njima.

No kontinuirana poboljšanja tehnologije znače da su troškovi solarne energije i energije vjetra brzo pali po stopi koja iznosi gotovo 10 posto godišnje.

Probabilističko uzorkovanje

Očekivanja

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen