Pravnica: Hrvatska bi mogla izgubiti sudski spor u slučaju Čavajde

MIRELA Čavajda, trudnica čiji plod ima agresivan tumor mozga, još uvijek ne dobiva zeleno svjetlo za obavljanje prekida trudnoće u Hrvatskoj, iako prema svim dijagnozama, kako hrvatskim tako i slovenskim, očito ima pravo na to.

Budući da je još u izvornom intervjuu za Index rekla da će se boriti za svoja prava, ako treba i na europskim sudovima, zanimalo nas je kako se takvi slučajevi tretiraju u pravnom sustavu EU.

Odgovore smo potražili kod izv. prof. dr. Sunčane Roksandić, profesorice Kaznenog prava pri Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Ona je nositeljica predmeta medicinskog prava te bioetike i ljudskih prava. Sudjeluje u nastavi iz medicinske etike i medicinskog prava na Medicinskom fakultetu. Voditeljica je Croatian Unit of the International Chair in Bioethics – Cooperating Centre of the World Medical Association.

Posljednjih dana zbog slučaja Čavajde ponovno je otvorena polemika oko prigovora savjesti. Neke zemlje, poput Švedske, uopće ne priznaju prigovor savjesti kada je u pitanju pravo žena na prekid trudnoće. Što o tome kažu europski zakoni?

Prema članku 1. i 2. Rezolucije Vijeća Europe, 1763 o pravu na priziv savjesti u zdravstvenoj zaštiti, niti jedna osoba, bolnica ili ustanova ne smije biti prisiljena, smatrana odgovornom ili diskriminirana na bilo koji način zbog odbijanja obavljanja, smještaja, pomoći ili podvrgavanja pobačaju, izvođenja pobačaja kod ljudi, eutanazije ili bilo koje radnje koja bi iz bilo kojeg razloga mogla uzrokovati smrt ljudskog fetusa ili embrija.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe naglašava potrebu afirmacije prava na prigovor savjesti uz odgovornost države da osigura pacijentima pravodoban pristup zakonitoj medicinskoj skrbi.

Dakle, liječnici imaju pravo na priziv savjesti prema Rezoluciji EU. No što ako zbog njega u bolnicama ne ostane nitko tko ženama može pružiti zakonom zagarantiranu zdravstvenu uslugu prekida trudnoće?

Treba naglasiti da pravo na prekid trudnoće i pravo na priziv savjesti ne smiju biti međusobno isključivi. Dakle, prekid trudnoće je reguliran, no

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen