Povijesno saslušanje o NLO-ima: Što smo doznali, a što je skriveno?

AMERIČKI je Kongres u utorak 17. svibnja održao prvo javno saslušanje u više od 50 godina na temu neidentificiranih letećih objekata (NLO), koji se od prije nekoliko godina nazivaju “neidentificiranim pojavama u zraku” (UAP).

Izlaganja sudionika i diskusiju različiti su doživjeli različito, no većina stručnjaka slaže se da se očekivalo više.

Neki su kritizirali činjenicu da snimke UAP-a koje su predstavljene pred Kongresom nisu bile dovoljno uvjerljive da bi opravdale postojanje i financiranje ureda koji se njima bavi.

Drugi su upozorili da je fokus organizacije Airborne Object Identification and Management Synchronization Group (AOIMSG) previše usko postavljen na pitanja sigurnosne i vojne prirode, a premalo znanstvene.

Bilo je i stručnjaka koji tvrde da najzanimljiviji materijali nisu predstavljeni, da se i dalje čuvaju od očiju javnosti.

No svi se uglavnom slažu da je saslušanje prvi važan korak prema destigmatizaciji ove teme kojoj se desetljećima nije pristupalo ozbiljno, već uglavnom iz dvije radikalno suprotstavljene pozicije – ili s ismijavanjem ili s mistificiranjem.

NLO-i ne podrazumijevaju vanzemaljce

Kako smo već pisali na Indexu, NLO-i (neidentificirani leteći objekti) su pojave ili objekti koji se nakon pregleda stručnjaka i dalje ne mogu objasniti na konvencionalan način. To ne znači da se automatski radi o letjelicama vanzemaljaca ili o nekim natprirodnim silama, već da trenutno nema znanstvenog objašnjenja za opažanja. U većini slučajeva nakon pomnijih istraživanja NLO-i se razotkrivaju kao prirodni fenomeni, poput kuglastih munja, meteoroloških balona i uređaja, kao strane špijunske letjelice i dronovi ili pak kao dobre fotomontaže.

Iako se u javnosti takva misteriozna viđenja uglavnom nazivaju UFO-ima, odnosno na hrvatskom NLO-ima, suvremeniji izraz, koji se koristi u američkim obrambenim i obavještajnim krugovima, jest “unidentified aerial phenomena (UAP)”, što u prijevodu znači “neidentificirane pojave u zraku”. NLO-i se u ozbiljnim krugovima uglavnom doživljavaju kao tema koja se povezuje s teorijama zavjere o izvanzemaljcima i pop kulturom. No UAP-e, dokumentirana

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen