Potvrđen najekstremniji val ikada. Bit će ih sve više

ZNANSTVENICI javljaju da su u Tihom oceanu kod Uclueleta, nedaleko od obala Britanske Kolumbije, zabilježili najekstremniji odmetnički val u povijesti.

Val od 17.6 metara, velik kao četverokatnica, možda bi ostao nezapažen da nije podigao plutaču postavljenu u tom dijelu oceana.

Od mita do stvarnosti

Mornari već stoljećima pričaju o susretima s ekstremnim valovima, koji se ponekad nazivaju odmetničkim (rogue waves), monstruoznim ili nakaznim valovima te valovima ubojicama jer su znali progutati velike brodove. No njihove priče dugo su se smatrale mornarskim mitovima, odnosno folklorom. Godine 1826. francuski znanstvenik i pomorski časnik, kapetan Jules Dumont d’Urville, izvijestio je o valu visine oko 33 metra u Indijskom oceanu. Iako su mu posvjedočila još trojica kolega, francuski matematičar, fizičar, astronom i političar François Arago ga je javno ismijao. U to doba smatralo se da nijedan val ne može prijeći visinu od 9 metara.

Tek 1. siječnja 1995. sa sigurnošću je potvrđeno da su svjedočanstva mornara bila stvarnost. Tada je val visok 25.6 metara udario u naftnu platformu udaljenu 160 km od obala Norveške. Njegova visina u odnosu na mirnu vodu iznosila je 18.5 metara. Nazvan Draupner po imenu platforme, svojom je veličinom odudarao od svih tadašnjih znanstvenih modeliranih projekcija.

Monstruozni valovi od tada su zabilježeni više desetaka puta. Novi, izmjeren kraj Uclueleta na Vancouverovom otoku, nije najviši u apsolutnom smislu, no smatra se najekstremnijim jer je za valove ubojice važna i relativna visina – po definiciji to su valovi koji najmanje dva puta nadilaze visinu trećine najviših okolnih valova. Draupner je tek malo nadilazio dvostruku visinu okolnih 12-metarskih valova, dok je Ucluelet bio čak tri puta viši od okolnih.

“Nikad ranije nije izravno opaženo nešto ove veličine”

“Proporcionalno gledano, Ucluelet je vjerojatno najekstremniji odmetnički val ikad zabilježen”, komentirao je fizičar Johannes Gemmrich sa Sveučilišta Victoria. “Samo nekoliko odmetničkih valova izravno je opaženo na otvorenom moru, no ništa ove veličine”,

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen