Postoji parazitska gljivica koja kontrolira ponašanje mrava

Parazitska gljivica koja “kontrolira um” pretvara mrave u svojevrsne “zombije” i prisiljava ih da se popnu na vrhove grmlja, zagrizu ih i uginu. Novo istraživanje pokušalo je pronaći tajnu ovog neobičnog procesa.

“Gljivica se, naime, probija kroz egzoskelet mrava i ulazi mu u  tijelo gdje krene rasti i širiti se”, tvrdi glavna autorica istraživanja Colleen Mangold.

Tijekom prvog tjedna zaraze mravi izgledaju normalno,no kasnije kreću poteškoće u kretanju i grčevi u mišićima. U posljednjoj fazi bolesti traže neku površinu koju mogu zagristi i zagrizu je. Ta površina većinom bude vrh nekog grma. Kad mrav naposljetku ugine, parazitska gljivica izraste iz njega i kreće tražiti svoju sljedeću žrtvu.

Što mrave tjera da “zagrizu u svoju smrt”? Ranija istraživanja pokazala su da je na kraju gljivica zapletena oko mišića donje čeljusti mrava, no nejasan je način na koji pomjera čeljust mrava.

Pronađene su neobične čestice koje bi potencijalno mogle odigrati veliku ulogu u “smrtonosnom zagrizu zombi gljive”, rekla je Mangold. Ove čestice mogle bi sadržavati nešto što gljivicama pomaže u forsiranju kontrakcije mišića čeljusti kod mrava ili je pak samo riječ o česticama koje mravi izlučuju u borbi protiv infekcije.

Zanimljivo je da znanstvenici nisu pronašli nikakve dokaze da gljivica utječe na moždane stanice mrava ili same veze između njih. Zato i nisu uspjeli odgovoriti na pitanje kako zapravo parazitska gljivica utječe na ponašanje domaćina. “Ovim istraživanjem tek smo zagrebali površinu”, zaključila je Mangold.

 

Članci iz iste kategorije: