Postignut fascinantan rekord u nuklearnoj fuziji. Pomogli i Hrvati

FUZIJSKI znanstvenici, okupljeni u jednom od najvećih istraživačkih konzorcija EUROfusion, ostvarili su novi rekord u stvaranju energije nuklearnom fuzijom, procesom kakav se odvija u Suncu.

Fuzija je svojevrstan sveti gral energetike jer bi se njome iz vodika mogla proizvoditi potpuno čista energija bez emisija CO2 i bez radioaktivnog ili drugog ekološki problematičnog otpada.

U novom eksperimentu ostvarenom na JET-u (Joint European Torus), najvećem i najmoćnijem operativnom fuzijskom uređaju – tokamaku – na svijetu, stvorena je energija od nevjerojatnih 59 megadžula. To je više nego dvostruko više od prethodnog rekorda od 22 megadžula, iz 1997. godine koji je također postavljen na JET-u.

Zanimljivo je da je za generiranje ove rekordne energije bilo potrebno samo 0.17 miligrama mješavine fuzijskog goriva teških izotopa vodika – oko 0.1 mg tricija i 0.07 mg deuterija. Za usporedbu, za proizvodnju iste količine energije iz fosilnih izvora trebalo bi 10 milijuna puta više goriva – oko 1.06 kg prirodnog plina ili 3.9 kg lignita.

Zašto je ovo važno postignuće?

Najveći tehnološki izazov fuzije je to što se gorivo mora moći dobro kontrolirati na golemim temperaturama, dakle u uvjetima koji su slični onima u središtu Sunca. Naime, fuzija, odnosno spajanje lakših atoma u teže, pokreće se tek u takvim ekstremnim uvjetima. Njih nije problem ostvariti u nuklearnoj eksploziji jer je njezina svrha razaranje, no problem je učiniti to u kontroliranim uvjetima i dugotrajno što je potrebno za stvaranje energije u termoelektranama. Primjerice, temperatura u srcu plazme u novom eksperimentu bila je 150 milijuna stupnjeva Celzija, što je oko 10 puta veća temperatura od one u središtu Sunca.

Novi rekord je značajno postignuće, jer prvi put pokazuje da je moguće proizvesti i održavati visoku razinu fuzije korištenjem točno onakve mješavine goriva deuterij-tricij (D-T) kakva se planira koristiti u budućim fuzijskim elektranama. JET je u tom smislu ključna ispitna stanica za početak rada Međunarodnog

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen