POSTALI SU DRUGA DRŽAVA U SVIJETU KOJA JE POSTAVILA SVOJU ZASTAVU NA MJESEC: 51 godinu nakon SAD-a

U dvije prethodne kineske misije na Mjesec državne zastave su bile samo naslikane na letjelicama i nijedna nije ostala na Mjesecu

Kina je ovoga tjedna postala druga država koja je postavila svoju zastavu na Mjesec, više do 50 godina nakon što su američki astronauti ondje istaknuli zastavu SAD-a. Fotografija kineske Nacionalne uprave za svemir prikazuje crvenu kinesku zastavu s pet zvijezda na površini Mjeseca.

Snimila ju je kamera sonde Change-5 prije nego što je u četvrtak napustila Mjesec s uzorcima kamenja.

U dvije prethodne kineske misije na Mjesec državne zastave su bile samo naslikane na letjelicama i nijedna nije ostala na Mjesecu.

SAD je prvu zastavu na Mjesec postavio u misiji Apolla 11 1969. U idućim je misijama do 1972. na površinu Mjeseca postavljeno još pet američkih zastava.   NASA je 2012. objavila da satelitske snimke pokazuju da pet zastava još uvijek stoje, no stručnjaci smatraju da su vjerojatno sasvim izbijelile od Sunca.

Astronaut Buzz Aldrin je rekao da je prva zastava bila postavljena preblizu letjelice Apollo 11 i da ju je modul vjerojatno oborio prilikom uzlijetanja.

Ako se sonda Change-5 vrati na Zemlju bez teškoća, Kina će biti treća zemlja koja je prikupila uzorke, nakon Sjedinjenih Država i bivšeg SSSR-a. Misija je nova etapa u kineskom svemirskom programu koji je početkom 2019. ostvario golem uspjeh spustivši istraživački lunarni modul na skrivenu stranu Mjeseca, što je bio prvi takav podvig u svijetu.

Kina ulaže u svoj svemirski program milijarde eura ne bi li sustigla Europu, Rusiju i SAD.

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen