Pomor stotina tisuća riba u australskoj rijeci Darling

Više stotina tisuća slatkovodnih riba uginulo je u posljednja dva dana u najznačajnijem riječnom sustavu u Australiji, Murray-Darlingu, blizu jezera i mjesta Menindee u zapadnome dijelu Novoga Južnog Walesa.

Riječ je o trećemu takvom slučaju u posljednjih nekoliko tjedana. Mjesni dužnosnici pomor pripisuju suši, no kritičari smatraju da je za njega bar djelomično odgovorno loše upravljanje vodnim resursima.

Ribe ugibaju u dijelu rijeke Darling u kojemu je početkom siječnja i neposredno prije Božića zabilježen sličan pomor. I tada se radilo o stotinama tisuća slatkovodnih riba.

Pretpostavlja se da su neuobičajeno visoke temperature izazvale bujanje, odnosno cvjetanje modrozelenih algi koje su potom uginule zbog naglog pada temperatura tijekom noći. Posljedica toga je raspadanje algi i nestanak kisika iz ono malo vode što je preostalo.

Premijerka Novoga Južnog Wellesa Gladys Berejiklian za pomor je okrivila lošu kvalitetu vode i vrlo dug sušni period koji je zahvatio veći dio te australske države.

Ministar za regionalne vode Neal Blair kazao je kako ljudi iz njegova ministarstva znaju za iznimno loše uvjete u području jezera Menindeeja te da su onamo poslali dva aparata na solarni pogon kojim će se u rijeku ubrizgavati zrak.

Vlada je kupila 16 takvih uređaja kako bi ih postavila u vodotokove diljem države nakon masovnog pomora ribe 6. i 7. siječnja.

“Nažalost, jedino što je moglo spriječiti ovakvu katastrofu je ‘upumpavanje’ svježe vode u sustav, a mi takvim aparatima ne raspolažemo”, kazala je novinarima Blair.

Vlada premijera Scotta Morrisona pomor slatkovodne ribe pripisuje nezapamćenoj suši, no mjesno stanovništvo smatra da su tamošnje vlasti u posljednjih desetak godina dopustile poljoprivrednicima da crpe više vode za navodnjavanje iz riječnoga sustava Murray-Darling nego što im je bilo dopušteno ranije.

Bazen Murray-Darling čini oko 30 rijeka i više stotina pritoka, a iz njega se opskrbljuje gotovo 70 posto australskih navodnjavanih obradivih površina.

Prostire se preko četiri australske države. Ondje se proizvodi četvrtina hrane u zemlji.(HINA)

Članci iz iste kategorije: