PERSEVERANCE JE SLETIO NA MARS, A KAD ĆE LJUDI? To putovanje još je daleko, a razlog je vrlo jednostavan

‘Ako čovječanstvo kao vrsta, posebno američki porezni obveznici, odluče izdvojiti velike svote novca, na Marsu bismo mogli biti do konca tridesetih godina ovog stoljeća’, smatra Jonathan McDowell iz Centra za astrofiziku Harvard-Smithsonian

Besprijekornim prošlotjednim slijetanjem Perseverance je postao peti rover NASA-e koji je dospio do Marsa. Kada bi se moglo očekivati da ondje kroče i ljudi? Premda je putovanje ljudi na Mars tehnički gotovo nadohvat ruke, vjerojatno je udaljeno još desetljećima zbog nesigurnog financiranja.

Wernher von Braun, tvorac programa Apollo, započeo je rad na misiji do Marsa odmah nakon slijetanja na Mjesec 1969. godine, no plan se, poput mnogih drugih poslije njega, nije pomaknuo dalje od ploče za crtanje.

POVIJESNA MISIJA: Rover Perseverance uspješno sletio na Mars; Tražit će dokaze o životu; Pogledajte prve fotografije koje je poslao na Zemlju

Putovanje od 225 milijuna kilometara

Što Mars čini tako teškim? Za početak, udaljenost. Astronauti bi do Marsa morali putovati 225 milijuna kilometara i to u razdoblju kad su dva planeta relativno blizu jedan drugome.

Treba misliti na to da su astronauti na putovanju dugom mjesecima suočeni s dvama velikim zdravstvenim rizicima, radijacijom i mikrogravitacijom. Prvo podiže rizik od razvoja raka kasnije u životu, a drugo smanjuje gustoću kostiju i mišićnu masu. Dakle, pođe li nešto po krivu, svi zdravstveni problemi moraju se rješavati na samom planetu.

Znanstvenici su puno naučili iz prijašnjih misija na Mjesec i iz letova i boravka astronauta na svemirskim postajama, kaže Jonathan McDowell iz Centra za astrofiziku Harvard-Smithsonian. Kaže da opće ideje o tomu na koji način izvesti misiju na Mars postoje, no nedostaju pojedinosti.

SPEKTAKULARNA POTRAGA ZA ŽIVOTOM NA MARSU: Rover Perseverance sutra slijeće na Crveni planet

Kako smanjiti izloženost radijaciji?

Jedan način da se smanji izloženost radijaciji je da se putovanje ubrza, rekla je znanstvenica Laura Forczyk, pojasnivši da to može uključivati korištenje nuklearnog termalnog pogona koji stvara puno više potiska od klasičnih raketa

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen