Paraliziranom muškarcu u leđnu moždinu ugradili implantat, prohodao je

ŠVICARSKI znanstvenici su razvili implantat pomoću kojeg je ponovo prohodao muškarac s teškom ozljedom leđne moždine. Ovo je prvi slučaj gdje je neka osoba s potpuno presječenom leđnom moždinom mogla ponovo hodati. 

Michel Roccati ostao je paraliziran nakon prometne nesreće na motoru. Leđna moždina mu je bila potpuno presječena te uopće nije mogao osjetiti noge. No, nakon ugradnje električnog implantata opet je napravio svoje “prve korake”.

Stručnjaci naglašavaju da se ne radi o univerzalnom tretmanu za ozljede kralježnice i da je tehnologija još uvijek previše komplicirana da bi se koristila u svakodnevnom životu.

“Mogu ustati, ići gdje želim”

“Mogu ustati, ići gdje želim, mogu se penjati stepenicama – to je gotovo normalan život”, rekao je Roccati, a prenosi BBC.

“Nekada sam se bavio boksom, trčao i vježbao u teretani. Nakon nesreće više nisam mogao raditi stvari koje volim, ali se nisam htio predati. Nikada nisam prekidao rehabilitaciju. Htio sam riješiti ovaj problem”, dodao je.

Brzina Michelovog oporavka zadivila je i neurokirurginju koja je izvela operaciju, odnosno ugradila mu implantat i spojila elektrode na pojedina živčana vlakna.

“Bila sam izuzetno iznenađena. Michel je apsolutno nevjerojatan. Uz ovu novu tehnologiju trebao bi moći sve više napredovati”, kazala je Jocelyne Bloch s instituta Laboratoire de Neurotherapies et Neuromodulation (LNTM).

“Moramo još vidjeti radi li se o sigurnoj proceduri”

Liječnik Ram Hariharan iz bolnice Northern General Hospital u Sheffieldu kazao je

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen