Ovo su najčešće spolne bolesti

Danas, kad je promiskuitetan život postao gotovo pa norma, važnije je od svega educirati se što vas sve može dočekati ujutro poslije seksa s nepoznatom osobom. Osim mamurluka i nelagodnosti pri rastanku, postoje ozbiljniji problemi, a zovu se spolno prenosive bolesti. Evo najčešćih!

Sifilis

Ovu bolest izaziva spiroheta Treponema pallidum, podvrste pallidum. Prvi znak zaraze jest čir na spolnom organu i ukoliko pravilno prepoznate o čemu je riječ, već tada je vrijeme za posjet liječniku. Ako mislite da će proći samo od sebe i da nema potrebe da se sramotite priznanjem da ste se zarazili, jako se varate: uslijedit će osip i kvrge po cijelom tijelu, vrućica, opadanje kose te stradavanje unutrašnjih organa. Stvar je sada već jako ozbiljna i možete umrijeti. Krajnje je vrijeme za posjet liječniku i tretman penicilinom.

Gonoreja

Gonoreju izaziva bakterija Neisseria gonorrhoeae i ima još dva aliasa, a to su kapavac i triper. Prvi znakovi da ste zaraženi jest peckanje i jaka bol prilikom mokrenja, a slijedi povišena tjelesna temperatura i glavobolja. Uspješno se liječi antibioticima. Ukoliko se ne liječi, može izazvati neplodnost. Ukoliko dospije u krv, doći će i do srca, mozga i ostalih organa. U najtežim slučajevima uslijedit će sljepoća, paraliza, pa čak i smrt.

Hepatitis

Nekoliko je vrsta hepatitisa, no nas zanima onaj oznake B. Simptomi zaraze su bol u zglobovima, žutica, umor, bolovi u trbuhu, mučnina i povraćanje. Kao što možete primijetiti, ova bolest ne zahvaća žarište zaraze (spolne organe), nego se manifestira napadom na druge organe, konkretno jetru. Sretna je okolnost što ste protiv hepatitisa B vjerojatno cijepljeni još u osnovnoj školi, što znači da će vas navedeni simptomi vjerojatno zaobići. Ipak, postoji i određena populacija (cca. 10% ljudi) kod koje se može razviti ciroza jetre.

Klamidija

Klamidija je bolest od koje stradavaju isključivo žene, dok muškarci mogu biti tek prijenosnici. Vrlo je

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen