Ovo otrovno vulkansko jezero pokazuje da je na Marsu moglo biti života

BLIZU vrha kostarikanskog vulkana Poas nalazi se jedno od najkiselijih jezera na Zemlji. Ima prekrasnu svijetloplavu boju, no puno je otrovnih metala. Dodatno, u Laguni Caliente temperature variraju između 38 i 90 stupnjeva Celzijevih, tako da se uistinu radi o nevjerojatno negostoljubivom okolišu.

No čak i ovdje žive mikrobi. Iako u ovome jezeru nema velike biološke raznolikosti, život je tu ipak opstao i prilagodio se teškim uvjetima, piše CNN.

“Naše otkriće pokazuje da život na Zemlji postoji u najekstremnijim okruženjima. Teško je zamisliti negostoljubivije mjesto za boravak živih bića od ultra-kiselog vulkanskog jezera s čestim erupcijama”, rekao je biolog i astrofizičar Justin Wang sa Sveučilišta Colorado Boulder.

Ovo izvanzemaljsko okruženje pokazuje da je na Marsu prije nekoliko milijardi godina mogao postojati život.

Priča o dva jezera

Dva kraterska jezera koja se nalaze u blizini vrha vulkana ne mogu se više razlikovati jedno od drugog. U neaktivnom krateru nalazi se jezero Botos koje je okruženo tropskom vegetacijom, a u aktivnom je Laguna Caliente, koja sadrži tekući sumpor i željezo. Plinovi iz ovog jezera stvaraju kiselu kišu i kiselu maglu, koje uništavaju obližnje ekosustave te iritiraju oči i pluća znatiželjnih znanstvenika.

Istraživači su proveli aktivna terenska istraživanja na jezeru 2013., 2017. i 2019. godine. Wang i njegovi suradnici pješačili su do vulkana u studenom 2019., kada su dijelovi jezera ključali, a vulkanski otvori su ispuštali vruće sumporne plinove.

Život na rubu

Stručnjaci su 2013. godine ustanovili da u jezeru živi bakterija Acidiphilium. Ovaj mikrob ima više gena koji mu omogućuju da se prilagodi preživljavanju u različitim okruženjima.

Znanstvenici su se vratili 2017., a u međuvremenu je došlo do nekoliko erupcija. Nakon što su prikupili dodatne uzorke shvatili su da među bakterijama u jezeru ima više biološke raznolikosti nego što se očekivalo. Osim toga, sekvenciranje DNK otkrilo je da je bakterija Acidiphilium razvila načine za

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen