OVO JE OHRABRUJUĆE: AstraZenecino cjepivo 79% štiti od razvijanja bolesti i 100% od teških oblika Covida

Rezultati ovog istraživanja trebali bi, piše BBC, dodatno razuvjeriti neke zemlje EU koje su nedavno obustavile cijepljenje tim cjepivom upravo zbog sumnji da je nastanak krvnih ugrušaka jedna od nuspojava

Objavljeni su rezultati dugoočekivanog ispitivanja cjepiva koje su zajednički razvili AstraZeneca i Sveučilište Oxford. Mnogo se kontroverzi isplelo oko tog cjepiva, a ovo istraživanje koje su proveli američki znanstvenici na više od 32 tisuće dobrovoljaca, većinom iz SAD-a, Čilea i Perua kazuje da AstraZenecino cjepivo ima 79-postotnu učinkovitost u sprječavanju simptomatskog Covida-19 te stopostotnu učinkovitost u sprečavanju razvoja teških oblika bolesti.

Također se ističe da istraživanje nije pokazalo probleme vezane sa stvaranjem krvnih ugrušaka, piše BBC.

HALMED IZDAO POSEBNE UPUTE O CJEPIVU ASTRAZENECE: Ovo su odgovori na 8 ključnih pitanja do kojih je došla EMA

Podjednako učinkovito štiti i starije

Rezultati ovog istraživanja trebali bi, piše BBC, dodatno razuvjeriti neke zemlje EU koje su nedavno obustavile cijepljenje tim cjepivom upravo zbog sumnji da je nastanak krvnih ugrušaka jedna od nuspojava. Prošlog tjedna i europski je regulator – Europska agencija za lijekove (EMA) – objavio da je AstraZenecino cjepivo sigurno i učinkovito.

Podaci ovog istraživanja, koje su zajednički vodili stručnjaci sa sveučilišta Columbia i Rochester, a u suradnji s AstraZenecom, trebali bi uvjeriti da je cjepivo dobro u zaštiti starijih osoba od bolesti Covid-19. Naime, oko petine ispitanika u tom istraživanju bilo je starije od 65 godina. Dobili su dvije doze AstraZenecinog cjepiva u razmaku od četiri tjedna, a utvrdilo se da je razina zaštite koju su stekli ista kao i kod osoba iz mlađih dobnih skupina.

‘CJEPIVO ASTRAZENECA SIGURNO JE I UČINKOVITO’: Europska agencija za lijekove tvrdi kako se ono ne može povezati s pojavom krvnih ugrušaka

‘Ovi rezultati su odlična vijest’

“Ovi rezultati su odlična vijest jer pokazuju izuzetnu učinkovitost cjepiva na novoj populaciji i konzistentni su

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen