Ovisnost o ruskom plinu postaje sve ozbiljniji problem, ali rješenje ipak postoji

OVISNOST Njemačke, ali i cijele EU o ruskom plinu dovela je do toga da Unija trenutno nema mogućnosti sankcionirati Moskvu ako napadne Ukrajinu. Nategnuta situacija, među ostalim, uzrokovala je porast cijena plina, energenata uopće, a time i cijena drugih proizvoda i usluga.

Eventualna rješenja ovoga problema moguće je razumjeti samo ako se znaju njegovi uzroci te silnice koje mogu biti zapreke na tom putu. A uzroci nisu jednostavni, baš kao što nisu ni rješenja.

Istovremeno zatvaranje nuklearki i elektrana na ugljen

Jedan od ključnih razloga zbog kojeg se Njemačka našla u situaciji takve ovisnosti o Rusiji jest dvadesetak godina stara odluka o postupnom zatvaranju nuklearki te novija odluka o postupnom smanjenju oslanjanja na ugljen radi smanjenja emisija CO2.

Tim odlukama i intenziviranjem rada na obnovljivim izvorima njemačke su vlasti izašle u susret ambicioznim zahtjevima njemačkih Zelenih koji su partneri u vladi, ali i zahtjevima klimatskog sporazuma COP26. No, tu je važnu ulogu imala i potreba Njemačke da se pozicionira kao jedan od predvodnika u razvoju obnovljivih tehnologija.

Njemačko zatvaranje nuklearki pokazalo se problematičnim jer je ta zemlja bila prisiljena nuklearnu energiju kompenzirati ugljenom budući da to nije uspjela u potpunosti obnovljivim izvorima. Njemačka je uložila značajna sredstva u obnovljive izvore, no prijelaz s fosilnih goriva na obnovljive do sada je bio relativno spor. To je dovelo do toga da je sporije smanjivala svoje emisije CO2 od primjerice Francuske koja nije išla u zatvaranje nuklearki.

Dok Nijemci bježe od nuklearne energije, Francuzi ju koriste sve više

S druge strane, francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je početkom prosinca 2021. u obraćanju pred Europskim odborom regija da se zalaže za “integraciju nuklearne energije u taksonomiju” zelenih financija. Pritom je objasnio da tu poziciju zauzima na temelju preporuka stručnjaka iz Međuvladinog panela za klimatske promjene (IPCC), koji smatraju da je “nuklearna energija jedno od rješenja za dekarbonizaciju gospodarstava”.

Podsjetio je

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen