Ovih morskih sisavaca je ostalo samo 10 na svijetu

Jedan morski sisavac je upravo pred izumiranjem. Naime, ostalo ih je još samo 10 na cijelome svijetu.

U pitanju je kalifornijska pliskavica (Phocoena sinus). Taj najugroženiji morski sisavac se nedavno opasno približio izumiranju.

Na svijetu danas ima svega desetak jedinki te vrste, za razliku od njih 30 u 2017. godini ili 600 prije dvadesetak godina.

Foto: New Scientist

Ta vrsta, koja je inače najmanja pliskavica na svijetu, može se pronaći samo u Kalifornijskom zaljevu u Meksiku. Ne može se uzgojiti u zatočeništvu.

Naziva se još i vaquita, a u pitanju je maleni pametni sisavac kojem je presudilo zapetljavanje u ribarske mreže, u doslovnom smislu.

Naime, problematično je što dijeli stanište s ribom totoaba. Peraja te ribe je popularna poslastica u Kini. Ribari tako ilegalno hvataju totoabu koristeći “gillnet mreže”, a budući da su kalifornijska pliskavica i totoaba otprilike jednake veličine, pliskavice također završavaju kao ulov.

Iz WWF-a su pozvali vlade SAD-a te Kine da pojačaju napore na suzbijanju ilegalne trgovine totoabama. Pozivaju također i da se nastavi surađivati s ribarskim zajednicama na pronalasku alternative za ribolov koji ugrožava kalifornijske pliskavice.

Unatoč međunarodnim naporima za spašavanje pliskavica, Međunarodni odbor za spašavanje kalifornijske pliskavice procijenio je kako se njihova populacija u posljednje 3 godine smanjila za 50 posto.

“Nagli pad populacije se nastavlja unatoč svim mjerama koje provodi meksička vlada“, stoji u izvješću odbora. Odbor zato poziva meksičke ministre da hitno poduzmu dodatne mjere. Mjere uključuju i financiranje uklanjanja mreža, zaštitu timova koji će uklanjati mreže te pojačavanje nadzora i privođenje osoba koje se bavi ilegalnim ribolovom.

https://www.youtube.com/watch?v=cF0NzEF_N7w

Članci iz iste kategorije: