Otkriveni ostaci misterioznih rituala u jezeru Titicaca

Puno prije Inka na područjima od Kolumbije do Čilea još tajnovitije i drevnije društvo nastanjivalo je andsku regiju.

To drevno carstvo povjesničari su zvali državom Tiwanaku (Tiahuanaco kultura). O toj pretkolumbovskoj kulturi arheolozi ne znaju puno. Sada će možda znati, jer u jezeru Titicaca otkrili još jedan dio slagalice.

Tijekom prvog arheološkog ronjenja i iskopavanja u vodama blizu otoka Sunca u jezeru Titicaca u Boliviji, znanstvenici su pronašli puno zanimljivosti. Dokaze o drevnim ritualnim ponudama nadnaravnim božanstvima. To bi značilo da je religija postojala u ovom dijelu svijeta puno ranije nego što se mislilo.

Foto: Teddy Seguin

“Otok Sunca se često povezuje s Inkama jer je to bilo njihovo mjesto hodočašća. Na njemu su iza sebe ostavili brojne ceremonijalne zgrade i ponude”, pojasnio je antropolog Jose Capriles sa sveučilišta Pennsylvania State University.

“Otkrili smo da je narod Tiwanaku, koji se razvio na jezeru Titicaca između 500. i 1100. godine, bio prvi koji je nudio ponude božanstvima na ovome području“, dodao je.

Prilikom iskopavanja su Capriles i njegov tim našli stalak u obliku pume za mirise te mnoštvo ukrasa od zlata, kamena i školjki.

Smatra se da je puma bila važna kao vjerski simbol, a motiv s osvijetljenim licem prikazan na dva zlatna medaljona sugerira da su ponude uglavnom bile upućene glavnoj mitskoj figuri u njihovoj religioznoj ikonografiji, ponekad zvanoj Viracocha.

Znanstvenici vjeruju da ti nalazi nisu slučajno završili u jezeru, nego da im je i svrha bila završiti na dnu Titicace.

“Prisutnost sidara u blizini nalaza sugerira da su vjerski vođe prinosili ponude tijekom rituala koji se održavao na brodovima”, objasnio je Capriles.

Na dnu jezera su znanstvenici našli i ostatke raznih životinja, poput kosti riba ili raznih ptica, za koje smatraju da su tamo završili prirodno. No, našli su i na kosti 4 ljame za koje vjeruju da su bile žrtvovane tijekom rituala.

“Njihove ceremonije su sofisticirane i odražavaju složenu interakciju male elitne grupe koja provodi rituale usred jezera“, stoji u istraživanju. “One također naglašavaju pojavu moćnih sila, uporabom osvijetljenog lica i pume iz koje izlazi dim, žrtvovanjem ljama te prikazom bogatstva”, dodali su.

Posts created 111

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top