Otkriveni ostaci misterioznih rituala u jezeru Titicaca

Puno prije Inka na područjima od Kolumbije do Čilea još tajnovitije i drevnije društvo nastanjivalo je andsku regiju.

To drevno carstvo povjesničari su zvali državom Tiwanaku (Tiahuanaco kultura). O toj pretkolumbovskoj kulturi arheolozi ne znaju puno. Sada će možda znati, jer u jezeru Titicaca otkrili još jedan dio slagalice.

Tijekom prvog arheološkog ronjenja i iskopavanja u vodama blizu otoka Sunca u jezeru Titicaca u Boliviji, znanstvenici su pronašli puno zanimljivosti. Dokaze o drevnim ritualnim ponudama nadnaravnim božanstvima. To bi značilo da je religija postojala u ovom dijelu svijeta puno ranije nego što se mislilo.

Foto: Teddy Seguin

“Otok Sunca se često povezuje s Inkama jer je to bilo njihovo mjesto hodočašća. Na njemu su iza sebe ostavili brojne ceremonijalne zgrade i ponude”, pojasnio je antropolog Jose Capriles sa sveučilišta Pennsylvania State University.

“Otkrili smo da je narod Tiwanaku, koji se razvio na jezeru Titicaca između 500. i 1100. godine, bio prvi koji je nudio ponude božanstvima na ovome području“, dodao je.

Prilikom iskopavanja su Capriles i njegov tim našli stalak u obliku pume za mirise te mnoštvo ukrasa od zlata, kamena i školjki.

Smatra se da je puma bila važna kao vjerski simbol, a motiv s osvijetljenim licem prikazan na dva zlatna medaljona sugerira da su ponude uglavnom bile upućene glavnoj mitskoj figuri u njihovoj religioznoj ikonografiji, ponekad zvanoj Viracocha.

Znanstvenici vjeruju da ti nalazi nisu slučajno završili u jezeru, nego da im je i svrha bila završiti na dnu Titicace.

“Prisutnost sidara u blizini nalaza sugerira da su vjerski vođe prinosili ponude tijekom rituala koji se održavao na brodovima”, objasnio je Capriles.

Na dnu jezera su znanstvenici našli i ostatke raznih životinja, poput kosti riba ili raznih ptica, za koje smatraju da su tamo završili prirodno. No, našli su i na kosti 4 ljame za koje vjeruju da su bile žrtvovane tijekom rituala.

“Njihove ceremonije su sofisticirane i odražavaju složenu interakciju male elitne grupe koja provodi rituale usred jezera“, stoji u istraživanju. “One također naglašavaju pojavu moćnih sila, uporabom osvijetljenog lica i pume iz koje izlazi dim, žrtvovanjem ljama te prikazom bogatstva”, dodali su.

Članci iz iste kategorije: