Otkrivene četiri nove vrste crva kojima ponovno može izrasti glava

Otkrivene su dosad posve nepoznate vrste crva koji mogu sebi napraviti čitavu novu glavu. Studija je objavljena u časopisu Proceeding of the Royal Society B.

No tu zanimljivosti ne staju. Stručnjaci su utvrdili da se kod nekih crva ta sposobnost razvila relativno nedavno i neovisno o drugim vrstama. To nam može pomoći pri shvaćanju odakle ta sposobnost regeneracije uopće dolazi, tj. koji se točno mehanizmi skrivaju iza tog nevjerojatnog procesa.

Znanstvenici su dosad smatrali kako je regenerativna sposobnost drevna osobina koju su neke vrste izgubile protekom vremena, a neke sačuvale milijunima godina sve do danas.

Sada će ipak znanstvena zajednica morati ponovno razmisliti o svemu tome i raditi na novim hipotezama.

“To bi značilo kako pri usporedbi sposobnosti regeneracije kod različitih životinja ne možemo više pretpostaviti kako se radi o drevnoj sposobnosti koja ukazuje na zajedničke pretke”, tvrdi biologinja Alexandra Bely sa Sveučilišta Maryland. “Morat ćemo biti pažljiviji kad uspoređujemo regenerativne sposobnosti kod različitih vrsta životinja”, dodala je.

Mnoge vrste imaju sposobnost regeneracije barem u određenoj mjeri. Čak i mi ljudi imamo tu moć da oporavimo svoju kožu nakon ozljede. Pauci mogu stvarati sasvim nove noge, a nekim vrstama vrpčara može izrasti čitavo novo tijelo.

Kako bi istražili do koje mjere sežu sposobnosti regeneracije kod vrpčara, znanstvenici su, uz prijašnje studije 13 vrsti vrpčara, prikupili još 22 vrste s obala SAD-a, Španjolske, Argentine i Novog Zelanda.

Uočili su da 8 vrsta vrpčara ima sposobnost regeneracije cijele glave iz samo zadnjeg dijela tijela. Za 4 vrste su to znali i prije, a kod 4 druge vrste su to tek sada zabilježili.

Naročito je zanimljivo to što je svaka vrsta vjerojatno sama za sebe razvila tu specijalnu sposobnost, odnosno nije ju naslijedila od nekog zajedničkog pretka.

“Preci te grupe crva nisu imali sposobnost regeneracije glave, ali su je 4 različite vrste s vremenom razvile. Kod jedne vrste sposobnost regeneracije glave razvila se tek prije 10 do 15 milijuna godina”, rekla je Bely.

Ovo saznanje pomoći će nam pri razumijevanju regenerativne sposobnosti i kako je upotrijebiti u različite svrhe, primjerice, kod transplantacije organa.

Članci iz iste kategorije: