Otkrivena nova vrsta dinosaura, gotovo da nisu imali ruke

PALEONTOLOZI u Argentini otkrili su novu vrstu dinosaura koji su vjerojatno imali tako slabe ruke da bi Tyrannosaurus rex u usporedbi s njima izgledao poput Popaja.

Smatra se da ovaj novootkriveni dinosaur, nazvan Guemesia ochoai, pripada skupini sitnorukih mesoždera poznatih kao abelisauridi, koji su nekoć obitavali u Europi, Africi, Južnoj Americi i Indiji, a koji su izumrli prije nekih 66 milijuna godina.

Znanstvenici su otkrili novu vrstu nakon analize lubanje pronađene na sjeverozapadu Argentine koja je stara oko 70 milijuna godina. Za razliku od drugih abelisaurida, imao je “nevjerojatno malu” lubanju. Zapravo, radi se o abelisauridu s do sada najmanjim mozgom.

Mogli hvatati plijen veći od sebe

Još jedna čudna stvar kod ovih dinosaura su bile njihove ruke. Bez okoštalih kostiju zapešća ili pokretnih zglobova laktova, abelisauridi ne bi mogli saviti svoje gornje “izrasline”, a kamoli uhvatiti nešto među prstima. Nisu ni imali kandže, piše Science Alert.

Ali nemojte dopustiti da vas to zavara. Iako je T. rex imao duže i mišićavije ruke, abelisauridi su i dalje mogli uloviti plijen mnogo veći od sebe. Njihove snažne čeljusti i jako oštri zubi lako su nadoknađivali slabost njihovih prednjih udova.

S obzirom na to da je pronađena samo lubanja, teško je reći kako je ova vrsta izgledala u usporedbi s drugim abelisauridima. Prirodoslovni muzej (NHS) Ujedinjenog Kraljevstva priopćio je da nalikuje dinosauru Carnotaurus

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen