Otkrivena najveća galaksija do sada, teško je zamisliti koliko je velika

ASTRONOMI su nedavno pronašli pravo čudovište od galaksije.

Radiogalaksija Alcyoneus udaljena je od nas oko 3 milijarde svjetlosnih godina, a prostire se 5 megaparseka u svemir, odnosno nevjerojatnih 16.3 milijuna svjetlosnih godina. Radi se o do sada najvećoj otkrivenoj galaksiji.

Divovske radiogalaksije jedan su od velikih misterija u svemiru. Sastoje se od galaksije domaćina, skupa zvijezda koje kruže oko galaktičke jezgre u kojoj se nalazi supermasivna crna rupa, ali i ogromnih mlazova i režnjeva koji izbijaju iz galaktičkog središta.

Misterij rasta režnjeva

Ti mlazovi i režnjevi, u interakciji s međugalaktičkim medijem, djeluju kao akcelerator čestica koji ubrzava elektrone što emitiraju radiovalove. Znanstvenici su prilično sigurni da znaju što proizvodi mlazove – aktivna supermasivna crna rupa u galaktičkom središtu. Crnu rupu nazivamo “aktivnom” kada guta materijal iz divovskog diska materijala koji se nalazi oko nje.

No, ne može sav materijal u akrecijskom disku neizbježno završiti u ustima crne rupe, mali dio toga nekako dođe iz unutarnjeg područja akrecijskog diska do polova, gdje se izbacuje u svemir u obliku mlazova ionizirane plazme. Ovi mlazovi mogu prijeći ogromne udaljenosti prije nego što se prošire u divovske režnjeve koji emitiraju radiovalove.

Radi se o klasičnom procesu, čak i Mliječna staza ima te režnjeve. No, ono što ne znamo je zašto u nekim galaksijama oni narastu do ogromnih veličina pri čemu nastaju divovske radiogalaksije, piše Science Alert.

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen