Otkriven novi misteriozni signal iz daleke galaksije: “Ponavlja se”

ZNANSTVENICI su otkrili još jedan ponavljajući izvor brze provale radiovalova (FRB) koji je dodatno produbio misterij o tome što bi točno moglo proizvesti ove signale.

FRB 190520B je prvi put otkriven 2019., a sada je ustanovljeno da često ispušta rafale snažnih radiovalova koji traju jednu milisekundu.

Brze provale radiovalova jedan su od najfascinantnijih misterija u kozmosu. Izuzetno su snažne, neke oslobađaju više energije od 500 milijuna Sunca, a traju manje od treptaja oka.

Misterij ponavljajućih FRB-ova

Jedna od najvažnijih karakteristika ovih signala jest to da su oni kratkotrajni i nepredvidivi. Obično se pojave iznenada na nekom dijelu neba i traju tek nekoliko milisekundi. Većina njih dolazi iz drugih galaksija, samo je jedan izvor otkriven u Mliječnoj stazi.

Ponavljajući FRB-ovi, dakle kada se ne radi samo o jednom intervalu već o više njih uzastopce, vrlo su rijetki i posebice privlače pažnju znanstvenika. Neki od ponavljajućih FRB-ova se javljaju periodično, u pravilnim razmacima, svakih nekoliko dana ili mjeseci. Do sada su otkrivena tri ponavljajuća izvora brze provale radiovalova.

Signal s FRB-a 190520B stigao je na Zemlju u svibnju 2019., zabilježio ga je radioteleskop FAST u Kini, a naknadna promatranja su pokazala da se on ponavlja i da dolazi s ruba jako stare patuljaste galaksije, udaljene od nas gotovo 4 milijarde svjetlosnih godina.

A izgleda da između radioprovala emitira slabije radioemisije, što pak ukazuje na to da brzi radijski rafali dolaze iz kompaktnog i postojanog radioizvora, čija je priroda nepoznata.

“Sada imamo dva takva FRB-a, što otvara mnoga pitanja”

Slična situacija je i s ponavljajućim FRB-om 121102. Radi se o prvom FRB-u za koji je otkriveno otkuda dolazi – iz vrlo stare patuljaste galaksije udaljene 3 milijarde svjetlosnih godina, piše Science Alert.

“Sada imamo dva takva FRB-a, što otvara mnoga pitanja”, rekao je astronom Casey Law s Caltecha.

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen