Otkriven najraniji primjerak “svetog” kalendara drevnih Maja, evo što pokazuje

ARHEOLOZI u Gvatemali su među fragmentima drevnog murala otkrili najraniji primjerak “svetog” kalendara Maja.

Na jednom sićušnom ulomku murala, koji je nekoć krasio zid hrama, ispod crne točke i pune crte vide se tragovi životinjske glave, što su simboli koji predstavljaju “7 jelen” (jedan od 260 dana u kalendaru).

I ranije su u Srednjoj Americi pronađeni povijesni zapisi ovog “svetog” kalendara, ali ih je bilo jako teško sa sigurnošću datirati. Ovaj novi nalaz je vrlo rijedak primjer jasnog hijeroglifskog dana u godini, koji je nastao negdje između 200. i 300. godine prije Krista, odnosno više od tisuću godina ranije nego drugi kalendarski hijeroglifi pronađeni u Gvatemali.

Arheolozi smatraju da je kalendar bio u upotrebi mnogo prije nego što je ovaj datum zapisan, piše Science Alert.

“Ovi dokazi pokazuju da više ne možemo izdvojiti jednu regiju Mezoamerike, kao što je Oaxaca, kao polazišnu točku zapisivanja ili bilježenja kalendara”, navode autori istraživanja.

Otkriven u temeljima drevne piramide

Arheolozi su ovaj fragment s datumom “7 jelen” pronašli u temeljima piramide Las Pinturas, koja se nalazi u San Bartolu u Gvatemali. Piramida ima nekoliko povijesnih slojeva civilizacije Maja, naslaganih jedan na drugi, a najstariji potječe iz 800. godine prije Krista.

Piramida je posljednji objekt izgrađen na tom lokalitetu, a poznata je po oslikanim muralima koji prikazuju mitologiju Maja. Ispod piramide se nalazi nekoliko drugih starijih građevina.

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen