Otkriven misteriozan objekt u Mliječnoj stazi: “Ovo je posve neočekivano”

AUSTRALSKI znanstvenici kažu da su otkrili nepoznati rotirajući objekt u našoj galaksiji, pri čemu ističu da se radi o nečemu što dosad još nije viđeno.

Objekt, koji je prvi otkrio student, specifičan je po tome što svakih 18 minuta emitira golemu količinu energije u radiodijelu elektromagnetskog spektra. Svaki takav izboj traje cijelu minutu. Objekti koji pulsiraju energijom relativno se često uočavaju u svemiru. No ovdje se radi o objektu koji pulsira cijelu minutu, što je krajnje neuobičajeno, piše BBC.

“Bilo je pomalo sablasno”

Ovaj neobičan objekt otkrio je Tyrone O’Doherty, student na australskom sveučilištu Curtin. O’Doherty je objekt otkrio koristeći teleskop i novu tehniku koju je sam razvio. Student je inače član tima radioastronoma koji vodi astrofizičarka Natasha Hurley-Walker u sklopu Međunarodnog centra za istraživanja u radioastronomiji (ICRAR).

“Puls energije se pojavljivao i nestajao satima tijekom naših opservacija”, rekao je O’Doherty u priopćenju za medije u kojem je ICRAR izvijestio javnost o otkriću. “To je bilo potpuno neočekivano. Bilo je pomalo sablasno jer se ništa drugo što nam je poznato ne ponaša tako”, dodao je.

“Objekt koji je ‘upaljen’ cijelu minutu je jako čudan” 

Objekti koji periodički odašilju pulseve u raznim dijelovima elektromagnetskog spektra nisu novost astronomima, koji ih nazivaju “tranzijentima”. No objekt koji je “upaljen” cijelu minutu je “jako čudan”, rekla je ICRAR-ova astrofizičarka dr. Gemma Anderson u priopćenju za medije.

ICRAR navodi da se

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen