Otkriven gen važan za dug život. Starost će se moći liječiti?

RIJETKA varijanta gena zabilježena kod ljudi koji su doživjeli 100 i više godina usporava temeljne procese starenja, tvrde autori nove studije, objavljene u časopisu PNAS.

Znanstvenici koji su proveli novo istraživanje kako bi otkrili koji mehanizmi stoje iza ovog učinka smatraju da bi nova otkrića trebala omogućiti razvoj lijekova protiv starenja.

Istraživanja procesa starenja i mogućnosti njegova usporavanja posljednjih godina postaju sve popularnija jer bi mogla postati temelj za lukrativnu anti-ageing industriju. Primjerice, istraživanja su pokazala da metformin, jedan od lijekova za dijabetes, produžava životni vijek oboljelih od dijabetesa iako bi bilo za očekivati da oni žive nešto kraće. Taj je lijek navodno vrlo popularan među milijarderima Silicijske doline.

Važna uloga gena Sirt6 u starenju

Jedna je od meta znanstvenika koji se bave starenjem, među ostalim, i gen Sirt6. Brojna istraživanja već su ranije utvrdila da su aktivnosti tog gena, koji se može naći kod ljudi, ali i kod brojnih životinja, važne u staničnim funkcijama i bolestima, u popravljanju DNA te da su snažno povezane s dugovječnošću. U novoj studiji Vera Gorbunova sa Sveučilišta Rochester u New Yorku i njezini kolege odlučili su pronaći mehanizme kojima on djeluje na dugovječnost jer je to razumijevanje ključno za eventualni razvoj supstanci koje bi mogle imati učinak na starenje.

Istraživanje molekularne funkcije i uloge Sirt6 u starenju i dugovječnosti kod vinskih mušica Drosophila pokazalo je da pojačana ekspresija (overexpression – OE) Sirt6 u eksperimentalnim uvjetima utječe na životni vijek kod nižih višestaničnih organizama eukariota, baš kao i kod brojnih viših organizama. Također je utvrdilo da je ključni mehanizam kojim pojačana ekspresija dSirt6 uzrokuje produljenje životnog vijeka potiskivanje aktivnosti transkripcije dMyc, proteina koji se povezuje sa stvaranjem brojnih tumora kod ljudi.

Autori ističu da je jedno od najuzbudljivijih otkrića da povećanje razine ekspresije gena Sirt6 produljuje životni vijek miševa.

Dodatno, autori su

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen