Otkriven fosil gorostasnog afričkog lava s masivnim zubima

U Africi je otkrivena dosad nepoznata izumrla vrsta gigantskog sisavca mesoždera. Najzanimljivije od svega je to što se to dogodilo nakon što su znanstvenici pregledali kosti koje su već desetljećima stajale u ladici muzeja u Keniji.

Vrsta je i dobila svoje ime “Simbakubwa kutokaafrika”. To na svahiliju znači “veliki afrički lav”, a znanstvenici tvrde da je ova zvijer živjela na području istočne Afrike prije 20 milijuna godina.

Pripadala je izumrloj porodici Hyaenodon (hrvatski prijevod bi bio: hijenozuba), a ovo otkriće moglo bi objasniti što se doista dogodilo s tom grupom sisavaca. Ime su dobili zbog toga što njihovi zubi sliče onima današnjih hijena, koje inače nemaju nikakve veze s njima.

Foto: BBC

“Sudeći prema njegovim ogromnim zubima, veliki afrički lav je bio specijalizirani hipermesožder koji je bio puno veći od današnjeg lava, a vjerojatno i od polarnog medvjeda”, pojasnio je znanstvenik Matthew Borths za medije.

Upravo je on bio taj koji je “otkrio” kosti izumrle zvijeri. 2013. godine je zatražio od osoblja Nacionalnog muzeja u Nairobiju da mu omoguće pristup sekciji koja je bila označena riječju “hijene”.

Foto: BBC

Među njima je Borths tako naišao na čeljust i druge kosti velikog afričkog lava. One su u ladici s ostacima hijena završile davnih 70-ih godina prošlog stoljeća, netom nakon što su bile iskopane na nalazištu u zapadnoj Keniji.

Borths je pospremio ostatke te 2017. godine na njima konačno počeo analizu s kolegicom Nancy Stevens. Njihovo važno otkriće je nedavno objavljeno u časopisu Journal of Vertebrate Paleontology.

Članci iz iste kategorije: