Otkriven drevni nestali kontinent na kojem je i Hrvatska

ZNANSTVENICI smatraju da su otkrili dokaze u prilog postojanja nisko položenog kontinenta koji je postojao prije 40-ak milijuna godina, a omogućio je azijskim životinjama da koloniziraju Europu.

Prema studiji, objavljenoj u časopisu Earth-Science Reviews, kontinent kojem su znanstvenici nadjenuli ime Balkanatolija prostirao se od Balkana na zapadu do Kavkaza na istoku i Turske na jugu, a nestao je i postao kopnenim mostom između Azije i Europe kada su razine mora pale prije nekih 34 milijuna godina.

“Kada i kako je prvi val azijskih sisavaca stigao do jugoistočne Europe, ostaje slabo poznato”, pišu paleogeolog Alexis Licht iz Francuskog Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja i njegovi suradnici u svojoj novoj studiji.

Novi fosilni nalazi na Balkanu

Fosili su ranije ukazivali da je prije oko 34 milijuna godina, na kraju razdoblja koje se naziva eocen, u iznenadnom izumiranju poznatom kao Veliki prekid (Grande Coupure) ogroman broj autohtonih sisavaca nestao iz zapadne Europe dok su se u isto vrijeme pojavili novi azijski.

Međutim, novi fosilni nalazi otkriveni na Balkanu promijenili su tu vremensku liniju i ukazali na postojanje posebne bioregije koja je azijskim sisavcima omogućila da koloniziraju jugoistočnu Europu još 5 do 10 milijuna godina prije nego što se dogodio Veliki prekid.

Balkanatolia prije 40 milijuna godina i danas (Alexis Licht, Grégoire Métais/CNRS)

Kako bi istražili mogućnost postojanja nestalog kontinenta, Licht i njegovi suradnici ponovno su analizirali fosile sa svih poznatih nalazišta na području koje pokriva današnji Balkanski poluotok i Anadoliju, najzapadniju izbočinu Azije.

Starost ovih nalazišta revidirana je na temelju postojećih geoloških podataka, a tim je rekonstruirao paleogeografske promjene koje su se dogodile u regiji, koja, kako su istakli, ima “složenu povijest epizodnog potapanja i ponovnog izdizanja”.

Balkanatolija

Analiza je pokazala da razdioba sisavaca diljem Euroazije u eocenu govori u prilog postojanju biogeografske regije, nazvane Balkanatolija, koja ranije nije bila prepoznata. Ona je tijekom

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen