OTKRILI ŠTO SE ZAISTA DOGAĐA S MOZGOM KAD UMIREMO: No, još je bizarnije što je sve to detaljno opisano u epizodi ‘Zvjezdanih staza’

Tim neurologa prije nekoliko mjeseci objavio je revolucionarno istraživanje koje pokazuje što se zapravo događa s našim mozgom kad umiremo. A u međuvremenu su shvatili da je to već prikazano u epizodi Zvjezdanih staza ’80-ih godina prošlog stoljeća

Istraživanje je pokazalo kako se mozak ostaje na životu nekoliko minuta nakon što stane srce. Ako krv ne dolazi u mozak on brzo ostaje bez kisika. Nakon najviše 40 sekundi nastupa cerebralna ishemija, i neuroni se prebacuju u stanje nalik snu, u posljednjem pokušaju da očuvaju energiju.  U toj fazi je mozak električno neaktivan, ali, barem u teoriji, još se može oživjeti.

Nakon nekoliko minuta, val neuroelektrične aktivnosti preplavi mozak Mozak više ne može održavati nejednaku raspodjelu iona unutar i izvan živčanih stanica pa se neuroni depolariziraju što izaziva veliko otpuštanje elektrokemijske energije.

Njemačko izdanje VICE-a u razogovoru s glavnim autorom studije. Dr. Jensom Dreirom istaknulo je kako je ovaj proces opisan još u epizodi Zvjezdanih staza iz 1988.  Nakon susreta s Armusom,  crnim sluzavim čudovištem sačinjenim od čistog zla, poručnica Tasha Yar, teško ozlijeđena leži u bolnici Enterprisea, a  dr. Crusher ističe kako još ima nade da ju se oživi iako se više ne bilježi električna aktivnom u mozgu. No drugi član posade dodaje kako „neuroni počinju depolarizirati“.

[embedded content]

Znali i prije 40 godina?

I Dreirer se slaže kako je ovo nevjerojatno točan opis onoga što je njihovo istraživanje pokazalo da se događa u mozgu. No kako smo prilično sigurno da scenaristi Strat Treka nisu putnici kroz vrijeme, pitanje je kako su znali.

Dr. Dreier nagađa kako su možda naletjeli na istraživanja koja su se bavila mozgom životinja.

„Prva osoba koja je istraživala ovaj tip moždanih valova bio je brazilski neurolog koji je studije provodio na zečevima još ’40-ih godina“.

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen