OTKRILI KRONOLOGIJU RAZVOJA BOLESTI I TOČAN REDOSLIJED SIMPTOMA: Neki se pojavljuju odmah, a drugi tek nakon tjedan dana…

Sa sve većim brojem oboljelih, liječnici su uspjeli identificirati razvoj simptoma COVIDA-19 te odrediti njihov redoslijed

Liječnici sa sve većim brojem oboljelih od COVIDA-19 uspijevaju identificirati kako se simptomi bolesti pojavljuju kao i njihov tijek te napredovanje. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti naveli da čak 40 posto slučajeva zaraze koronavirusom ne uzrokuje nikakve simptome, dok 20 posto simptomatskih slučajeva razvije ozbiljnu kliničku sliku.

Utvrđeno je kako se kod pacijenata sa simptomima prvo pojavljuju vrućica i kašalj, a potom vrlo često i grlobolja, glavobolja, bolovi u mišićima, mučnina ili proljev, doznaje Science Alert. Oboljeli mogu imati i problema s disanjem pet dana nakon pojave prvih simptoma zaraze.

IMATE LI PREHLADU, GRIPU ILI COVID-19? Neki simptomi se preklapaju, a ovo su ključne razlike; Evo na što morate obratiti pozornost

Kronologija razvoja bolesti

Prema podacima, srednje razdoblje inkubacije virusa je svega četiri do pet dana, a za to vrijeme zaražena osoba vjerojatno neće ni znati da je bolesna, ali će moći širiti virus. Stoga su kineski liječnici, nakon promatranja tisuća pacijenata i skupljenih informacija, razvili kronologiju izvjesnog razvoja simptoma, koju donosimo u nastavku:

Prvi dan – Javljaju se blagi simptomi, uglavnom vrućica praćena kašljem. Kod manjeg broja pacijenata su se dan ili dva prije toga pojavili proljev ili mučnina, što je obično znak ozbiljne infekcije.

Treći dan – Toliko je u prosjeku vremena prošlo od pojave prvih simptoma do primanja pacijenata u bolnicu u kineskom gradu Wenzhou. Studija je pokazala i da su pacijenti trećeg dana razvili upalu pluća.

Peti dan – Dolazi do pogoršanja simptoma kod teže oboljelih pacijenata. Ako su stariji ili imaju druge komorbiditete, moglo bi doći do otežanog disanja.

Sedmi dan – Toliko je vremena trebalo od pojave simptoma da pacijenti u Wuhanu budu primljeni u bolnicu. Većina ih je osjetila nedostatak daha.

Osmi dan – Kod težih slučajeva se razvija upala pluća, otežano

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen