Osobe koje redovito nose naočale imaju manji rizik od zaraze covidom-19, kaže studija

LJUDI koji redovito nose naočale imaju umjereno manji rizik od zaraze covidom-19, dok kontaktne leće nemaju dodatnu zaštitu, prema velikoj studiji koja naglašava važnost oka kao puta za infekciju koronavirusom.

Više od 19.000 ispitanika u studiji Virus Watch u Engleskoj i Walesu odgovorilo je na upitnik o korištenju naočala i kontaktnih leća.

Počevši od lipnja 2020., ispitanici su tjedno izvješćivali o svom statusu covida-19, a njih više od 11.000 dalo je mjesečno uzorke krvi kako bi se utvrdilo jesu li zaraženi koronavirusom.

Znanstvenici: 15 posto manji rizik od infekcije za one koji stalno nose naočale

Nakon što su uzeli u obzir druge čimbenike rizika, znanstvenici su otkrili 15 posto manji rizik od infekcije za one koji su izjavili da uvijek nose naočale za opću upotrebu u usporedbi s onima koji nikad nisu nosili naočale.

Zaštitni učinak je smanjen kod onih koji su rekli da njihove naočale ometaju nošenje maski, a nije uočen zaštitni učinak za osobe koje nose kontaktne leće, prema izvješću objavljenom u ponedjeljak na medRxivu prije znanstvene recenzije.

“Zaštitne naočale treba uzeti u obzir kao dio širih strategija za sprječavanje prijenosa infekcije u zajednici i to može biti dragocjeno razmotriti u slučaju budućih pandemija i u zanimanjima s visokom izloženošću, uključujući zdravstvenu skrb”, rekli su znanstvenici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen