Osmišljena je genska terapija koja može spriječiti razvoj sljepoće

Janet Osborne iz Oxforda je prva osoba u svijetu na kojoj je primijenjena genska terapija za sprječavanje razvoja najčešćeg oblika sljepoće ljudi u zapadnom svijetu.

Kirurzi su tako u Janetino oko ubrizgali sintetski gen za sprječavanje odumiranja stanica.
To je prvi takav tretman čiji je cilj pokušati utjecati na razvoj genetskih uzroka senilne makularne degeneracije (AMD) koja pogađa starije osobe.

“Teško razaznajem lica lijevim okom, jer je moj središnji vid zamućen, a liječenje bi moglo spriječiti pogoršanje stanja. To bi bilo nevjerojatno”, poručila je Osborne za BBC.

Zahvat je obavljen prošlog mjeseca u lokalnoj anesteziji u klinici Oxford Eye, pod vodstvom profesora sa Sveučilišta Oxford, oftalmologa Roberta MacLarena. “Genski tretman koji se primijeni dovoljno rano kako bi se očuvao pacijentov vid, golem je proboj u oftalmologiji. Nadam se da će se zahvat uskoro masovno izvoditi u cijelom svijetu”, rekao je MacLaren.

Senilna makularna degeneracija je vodeći uzrok slabljenja vida starijih ljudi. Ako se stanje ne liječi, dolazi do trajnog i nepopravljivog oštećenja te do gubitka vida.

To je bolest središnjeg dijela mrež­nice koja uništava centralni vid te se najčešće javlja nakon navršene pedesete godine. Simptomi na koje treba obratiti pažnju su zamućenje vida, sjene ili područja s nedostatkom vida, iskrivljeni vid te problem razlikovanja boja.

Kod onih koje boluju od dijabetesa tipa 2 – rizik od razvoja senilne makularne degeneracije veći je za 87% nego kod ostatka populacije. Stoga je bitno voditi računa o razini šećera u krvi.

No ipak je najveći nositelj rizika za makularnu degeneraciju dob. Rizik od oboljenja, po nekim istraživanjima, iznosi 2% u srednjoj životnoj dobi, dok kod starijih od 75 raste na 30%.

Članci iz iste kategorije: