Opasan saharski pijesak širi se Europom. Koliko ga se trebamo bojati u Hrvatskoj?

ČINI se da će veliki oblak saharske prašine koji je prodro u Portugal, Španjolsku, Francusku i Italiju, ugrozivši zdravlje ljudi, ovaj put zaobići Hrvatsku.

Kretanje prašine od Sahare na sjever rezultiralo je vrlo visokim površinskim koncentracijama čestica PM10 mjestimice većim od 250 mikrograma po kubičnom metru. To je više od preporučenog 24-satnog praga od 50 mikrograma.

Vjetrovi se mijenjaju

Neke jučerašnje prognoze Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) pokazale su da bi oblak prašine u naredna 24 sata mogao stići i do Hrvatske, međutim Mark Parrington, viši znanstvenik službe za nadzor atmosfere u Copernicusu, europskom programu promatranja Zemlje, kaže da su vjetrovi jutros promijenili smjer.

“Meteorološke prognoze od danas ne pokazuju da bi mnogo saharske prašine moglo doći do Jadranskog mora ili Zagreba”, kaže Parrington.

“Oblak se više kreće jugom preko Italije i istočnog Mediterana. Kretanje vjetra se promijenilo tako da prašina ne bi trebala stići do hrvatskih krajeva. Na temelju jučerašnjih prognoza izgledalo je da će nešto stići i u Hrvatsku, možda u obliku mješavine s kišom. No, ako nešto i stigne, utjecaj neće biti velik jer će se ta prašina zadržavati u višim dijelovima atmosfere”, dodaje.

Budući da DHMZ u narednih tjedan dana ne predviđa oborine, čini se da će Hrvatska također biti pošteđena i tzv. krvave kiše.

“Moglo bi biti nešto suhog odlaganja, procesa padanja prašine u odsutnosti kiše. No taj proces bio je osobito izražen u Portugalu i Španjolskoj. U sjevernijim krajevima bilo je više mokrog odlaganja s kišom koje nije tako opasno u smislu kvalitete zraka. Generalno vrijedi pravilo da onečišćenje pašinom na tlu postaje sve manje što se ona širi dalje od izvora jer je raznose vjetrovi. Čini se da ova prašina neće prijeći Jadransko more i stići do balkanskih zemalja. Naime, vjetrovi iznad sjeverne Italije ovih se dana mijenjaju i okreću u suprotnom smjeru”, tumači

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen