Onečišćenje plastikom postalo problem poput klimatskih promjena

ZAGAĐENJE plastikom hitan je globalni problem koji zahtijeva međunarodno obvezujući UN-ov sporazum, stoji u izvješću Agencije za istraživanje (EIA). 

U toj nevladinoj organizaciji za zaštitu okoliša kažu kako postoji niz dokaza o štetnim utjecajima plastike i tvrde da je onečišćenje plastikom jednako važan problem kao i klimatske promjene. 

Zrak koji danas udišemo sadrži mikročestice plastike, plastika je pronađena u arktičkom snijegu, a ima je i u tlu i hrani, prenosi BBC. 

Na Tajlandu oko 20 slonova umrlo nakon što su pojeli plastični otpad s deponija smeća

Tome u korist govori i izvješće u kojemu stoji da je na Tajlandu oko 20 slonova umrlo nakon što su pojeli plastični otpad s deponija smeća. 

Autori izvješća pozivaju nacije da se dogovore o obvezujućem UN-ovom sporazumu s ciljem smanjenja proizvodnje plastike i plastičnog otpada. 

“Otkucava nam vrijeme za rješavanje ovog ubojitog problema”, kazao je Tom Gammage iz EIA-e. 

“Ako se ovaj val onečišćenja nastavi, do 2040. bi težina plastičnog otpada u morima mogla nadmašiti ukupnu težinu sve morske ribe.” 

Tri egzistencijalne prijetnje okolišu

Ujedinjeni narodi izdvojili su tri egzistencijalne prijetnje okolišu – klimatske promjene, manjak bioraznolikosti i zagađenje – i dodali kako su to problemi s kojima se u koštac moramo uhvatiti istovremeno. 

Multilateralni sporazumi o gubitku bioraznolikosti i klimi postoje već skoro 30 godina (iako nisu uspjeli spriječiti emisije CO2 i zaštititi prirodu). 

Neke države tijekom posljednjih godina odbile su ideje o obvezujućem

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen