Oceani nikad topliji: Kao da je u njih bačeno 3,6 milijardi nuklearnih bombi

Temperatura oceana u 2019. dosegnula je rekordnu temperaturu, a tempo kojim se oni zagrijavaju ubrzava se, što upućuje na to da se ubrzano zagrijava i planet na kojemu živimo, rezultati su novog istraživanja objavljenog u kineskome časopisu Advances in Atmospheric Sciences.

Prošlogodišnja temperatura oceana bila je u prosjeku za 0,075 Celzijevih stupnjeva iznad prosjeka izmjerenog u razdoblju između 1981. i 2010., pokazala je analiza.

Iako se to možda čini sićušnim, zapravo se radi o golemoj količini topline rasprostranjene svjetskim oceanima.

“Količina topline koju smo rasprostrli oceanima, jednaka je toplini koju bi proizvelo 3,6 milijardi atomskih bombi bačenih na Hirošimu”, rekao je Cheng Lijing, glavni autor studije i izvanredni profesor na Institutu za atmosfersku fiziku na Kineskoj akademiji znanosti.

Znanstvenici su, naime, izračunali da su, kako bi postigli rast od 0,075 stupnjeva, oceani trebali primiti 228 sekstilijuna džula (228 milijuna na šestu potenciju) ili oko 3,6 milijarda puta veću količinu topline oslobođene bombardiranjem Hirošime.

“Ovo su izmjereni podaci i neoborivi su. Dodatni su dokaz globalnog zagrijavanja”, rekao je Cheng Lijing.

“U objašnjenju ovakvog zagrijavanja nema nijedne druge razumne alternative osim ljudske emisije stakleničkih plinova”, pojasnio je Cheng.

On i kolege su usporedili podatke prikupljane od 1987. do 2019. s podacima iz razdoblja između 1955. i 1986.

Strašna vijest

Ustanovili su da je u posljednjih šest desetljeća zagrijavanje bilo oko 450 posto veće nego u prethodnome, što ukazuje na veliko povećanje stope globalnih klimatskih promjena.

Drugim riječima, zagrijavanje u periodu od 1987. do 2019. godine bilo je četiri i pol puta brže od onog u razdoblju od 1955. do 1986.

“Ključno je da shvatimo kolikom se brzinom stvari mijenjaju”, kazao je John Abraham, suautor studije i profesor strojarstva na Sveučilištu St. Thomas u Minnesoti.

“A ovo je strašna vijest…. i tek vrh ledenog brijega u odnosu na ono što nam se tek sprema”, kazao je.

Zagrijavanje oceana može prouzročiti toplotne valove, što može dovesti

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen