Oceani dosegnuli najvišu razinu kiselosti u zadnjih 26.000 godina

OCEANI su u 2021. godini dosegnuli nove rekordne razine zagrijavanja i kiselosti, objavila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO) u izvješću i upozorila da rat u Ukrajini prijeti ostvarenju zacrtanih ciljeva u borbi protiv globalnog zatopljenja.

U godišnjem izvješću “Stanje globalne klime”, objavljenom u srijedu, WMO potvrđuje da je sedam zadnjih godina bilo najtoplije od početka mjerenja.

Meteorološki fenomeni vezani uz La Ninu početkom 2021. imali su učinak hlađenja na svjetske temperature prošle godine. No unatoč tome, 2021. je i dalje jedna od najtoplijih od početka mjerenja, s prosječnom temperaturom od 1.11 Celzijevih stupnjeva iznad predindustrijske razine.

Pariškim sporazumom iz 2015. države potpisnice obvezale su se ograničiti zagrijavanje planeta na +1.5 Celzijevih stupnjeva u odnosu na predindustrijsko doba. “A mi sada idemo prema zagrijavanju od 2.5 do 3 stupnja umjesto prema 1.5”, kaže glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas.

“Klima se mijenja doslovce pred našim očima”, ističe. “Toplina izazvana učinkom emisija stakleničkih plinova za koje je odgovoran čovjek svojom djelatnošću zagrijavat će planet za brojne buduće generacije. Porast razine mora, zatopljenje i kiselost oceana nastavit će se stotinama godinama osim ako se ne osmisle načini uklanjanja ugljikova dioksida (CO2) iz atmosfere”, rekao je Taalas novinarima.

Opasan rast emisija stakleničkih plinova

Da stvar bude gora, druge krize, kao pandemija covida-19 i rat u Ukrajini, potisnule su fokus s klime u drugi plan. Mjere zatvaranja koje su zemlje uvele u pandemiji covida-19 nisu imale nikakva učinka na koncentracije stakleničkih plinova u atmosferi, kaže Taalas. Ali zato je nove ugroze donio rat u Ukrajini. 

Selwin Hart, posebni savjetnik za klimatska pitanja glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa, kritizirao je države jer ne poštuju preuzete klimatske obveze zbog sukoba koji izaziva rast cijene energenata pa europske nacije nastoje naći alternativu za ruski plin.

“Vidimo da velika gospodarstva odabiru načine koji, iskreno govoreći, potencijalno mogu zadržati velike razine emisija

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen