Obnovljeni Big Ben svojim će otkucajima dočekati 2020.


Otkucajima u ponoć na srijedu britanski Big Ben dočekat će novu 2020. godinu prvi put otkako su skele uklonjene i ukazalo se djelomično obnovljeno lice simbola Londona, iako su restauratorski radovi tek na pola puta. 

Satni toranj visok 96 metara i sagrađen u neogotičkom stilu u 19. stoljeću, jedna je od zgrada koje se najviše fotografiraju u velikoj Britaniji, no posljednje dvije godine turisti nisu imali sreće snimati se pred tim simbolom jer je bio obložen skelama. 

U ožujku su radnici uklonili dio skele i tada se pokazalo da su brojke na satu, koje su bile crne boje, prebojane u plavo, a što je bila originalna boja, objasnili su konzervatori.

Otkako su restauratorski radovi počeli 2017., Big Ben je uglavnom šutio i oglašavao se tek u prigodi nekoliko važnih događaja.

Zadnji put je zazvonio 11. studenoga koji Britanci obilježavaju kao Dan sjećanja. 

Zvono će biti testirano nekoliko puta prije ispraćaja stare i dočeka nove godine, objavio je u priopćenju britanski parlament smješten u Westminsterskoj palači u sklopu koje se nalazi taj satni toranj.

Od 2012. naziva se Elizabetin toranj, u čast kraljice Elizabete II. koja je te godine proslavila Dijamantni jubilej. 

Restauratorski radovi Elizabetinog tornja stajat će oko 61 milijun funti, a predviđeno je da će sve boje biti prema prvobitnim nacrtima.

Cjelovita obnova trebala bi biti dovršena 2021. godine, a nakon nje počet će se obnova cijele zgrade parlamenta koja bi trebala stajati 4 milijarde funti. 

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen