Objavljene snimke iz zraka sante leda veličine Londona koja se odlomila od Antarktike

ZNANSTVENICI su objavili prve snimke iz zraka golemog ledenog brijega koji se u siječnju odlomio od antarktičkog ledenog grebena. A81, ledena stijena veličine Londona, početkom godine odvojila se od grebena Brunt, desetljeće nakon što su se pojavile prve pukotine.

“Santa leda ove veličine imat će veliki utjecaj na oceanske ekosustave u kojima se nalazi bogatstvo raznolikih morskih životinja. Ti utjecaji mogu biti i pozitivni i negativni”, objasnio je ekolog Geraint Tarling, a prenosi Science Alert

Snimka iz zraka koju je snimio institut British Antarctic Survey (BAS) pokazuje koliko je stvarno masivan ovaj ledeni blok koji, čak i kada se promatra visoko iz zraka, izgleda kao beskrajna smrznuta ploča. No ono što možemo vidjeti još uvijek je samo djelić ukupne sante leda, s time da se većina njene mase proteže stotinama metara u dubinu. 

Ledeni greben Brunt jedna je od najpomnije promatranih ledenih ploča

BAS je zbog odvajanja ledenog brijega morao preseliti cijelu istraživačku stanicu kako ona ne bi završila plutajući u moru. Stoga je 2016., kada su satelitski podaci pokazali da se pukotina širi, premjestio istraživačku postaju Halley za 23 kilometra.  

Istraživači borave u postaji u vrijeme antarktičkog ljeta, koje traje od studenog do ožujka, a ostatak godine provedu u britanskom sveučilišnom gradu Cambridgeu, gdje promatraju područje koristeći satelitske snimke koje su izradile ESA i NASA, europska i američka svemirska agencija, i njemački satelit TerraSAR-X. Ledeni greben Brunt jedna je od najpomnije promatranih ledenih ploča na zemlji, prema BAS-u. 

Pozitivne i negativne posljedice 

A81 sada pluta nekih 150 kilometara dalje od mjesta gdje je nekoć bio spojen s polarnim kontinentom. “Kako se santa leda bude otapala, oslobađat će mnogo hranjivih tvari koje bi mogle u podnožju oceanskih hranidbenih lanaca pogodovati rastu mikroskopskih biljaka kao što je

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen