Nova visoko virulentna varijanta HIV-a otkrivena u Nizozemskoj

OKSFORDSKI znanstvenici objavili su otkriće visoko virulentne varijante HIV-a koja se skrivala desetljećima u Nizozemskoj i koja izaziva brže propadanje imunosnog sustava.

Njihova analiza, objavljena u četvrtak u časopisu Science, pokazala je da su pacijenti zaraženi “VB varijantom” imali u krvi 3.5 do 5.5 puta višu razinu virusa od osoba zaraženih drugim varijantama, kao i brzo propadanje imunosnog sustava.

No, smatraju da nema razloga za zabrinutost zbog toga što danas postoje djelotvorni moderni lijekovi.

Studija je pokazala da su, nakon početka liječenja, osobe s varijantom VB imale sličan oporavak imunosnog sustava i preživljavanje kao osobe s drugim varijantama HIV-a.

“Nema razloga za uzbunu zbog ove nove varijante virusa”, rekao je epidemiolog iz Oxforda Chris Wymant, voditelj studije, za AFP.

Rana detekcija zaraze i liječenje presudni

Varijanta se vjerojatno pojavila krajem 1980-ih i početkom 1990-ih u Nizozemskoj, prema znanstvenicima, ali se počela povlačiti oko 2010.

Budući da moderno liječenje djeluje na tu varijantu znanstvenici smatraju da široko rasprostranjeno liječenje HIV-a u Nizozemskoj nije pridonijelo evoluciji virusa.

Ističu da su rana detekcija zaraze i liječenje presudni.

“Naši nalazi naglašavaju važnost preporuka Svjetske zdravstvene organizacije da pojedinci izloženi riziku zaraze HIV-om imaju pristup redovnom testiranju kako bi se omogućila rana dijagnoza, nakon čega odmah slijedi liječenje”, rekao je koautor studije Christophe Fraser s Oxforda.

Virusi mogu evoluirati kako bi postali virulentniji

Istraživanje je također potvrdilo teoriju da virusi mogu evoluirati kako bi postali virulentniji, što je raširena hipoteza za koju nije pronađeno mnogo potvrde u stvarnom svijetu.

Delta varijanta novog koronavirusa bila je jedan takav nedavni primjer.

Otkriće varijante HIV-a bi stoga trebalo biti upozorenje da nikada ne bismo smjeli biti previše samouvjereni u vezi s tvrdnjom

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen