Nova studija: Stari benzin smanjio je IQ većine Amerikanaca, ali ne samo njih

STARI benzin s dodatkom olova, koji se koristio u SAD-u, ali i drugdje u svijetu u većem dijelu 20. stoljeća, smanjio je inteligenciju više od polovice Amerikanaca, pokazalo je novo istraživanje.

Ispušni plinovi takvog benzina štetni su za svakoga, no posebno za djecu kod koje je mozak još bio u razvoju. Prema nalazima studije, objavljene u PNAS-u, on je u prosjeku smanjio IQ za skoro 3 boda. No riječ je o prosjeku, što znači da je kod nekih rođenih u 60-ima ili 70-ima, kada je uporaba tog goriva bila na vrhuncu, mogao smanjiti i za 6 bodova. To se možda nije značajno odrazilo na one koji inače imaju prosječan ili visok IQ, no svakako jest na one s nižim kognitivnim sposobnostima.

Zašto se olovo dodavalo benzinu?

Benzin s dodatkom tetraetilolova (TEL), spoja formule Pb(C2H5)4, počeo se koristiti 1920-ih. TEL je omogućio značajno povećanje kompresije motora, čime je povećao performanse vozila i uštedu goriva.

Stariji benzini bez olova nisu omogućavali povećanje kompresijskog omjera motora iznad 6:1. Kada bi se prešla ova granica, dolazilo je do nekontroliranih eksplozija goriva.

Problem nekontroliranih detonacija benzinskih motora riješio je američki kemičar Thomas Midgley Jr. izmislivši aditiv TEL, koji je prvi put proizveden 9. prosinca 1921.

Dodatak TEL-a benzinu omogućio je da se benzin počinje paliti na značajno višim temperaturama i tlakovima, a za povećanje snage motora uz istovremeno smanjenje potrošnje goriva ključno je da kompresija bude što veća. Povećanje tlakova i temperatura izgaranja benzina bez nekontroliranih eksplozija omogućilo je povećanje snage motora uz manju potrošnju goriva.

Zabrana olovnog benzina stigla je kasno

No istraživanja iz 1970-ih pokazala su da olovo iz ispušnih plinova vozila, ako uđe u mozak, može poremetiti živčanu signalizaciju te čak uništiti moždane stanice. Američki astronom i popularizator znanosti Neil deGrasse Tyson posvetio je jednu epizodu svojeg serijala Cosmos priči o

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen