NJEMAČKI PROFESOR OZBILJNO TVRDI: Radar može otkriti moždani i srčani udar u ranoj fazi te predvidjeti smrt

Znanstvenici iz Hamburga mogu pomoću radara bez izravnog kontakta i u ranoj fazi otkriti moždani ili srčani udar kod pacijenta. A moguće je i predvidjeti smrt kod neizlječivo bolesnih osoba

Ideja profesora Alexandera Kölpina s Tehničkog sveučilišta Hamburg je nevjerojatno jednostavna: ako se pomoću radara može utvrditi položaj broda, izračunati visina na kojoj leti zrakoplov i izmjeriti prekomjerna brzina vozila na autocesti, onda se ta beskontaktna tehnika sigurno može smisleno upotrijebiti i u medicini, piše Deutsche Welle.

“Radarski senzori imali bi veliki potencijal i učinili medicinske pretrage ugodnijima, sigurnijima i učinkovitijima”, smatra profesor Kölpin.

Medicinski pregled bez kontakta

Ta ideja nije nova, ali Kölpin i njegov istraživački tim su prvi u Europi koji razvijaju radarske sustave za medicinu i već mogu predočiti kliničke testove na pacijentima. Na Institutu za visokofrekventnu tehniku ovaj je tim razvio senzorske sustave visoke osjetljivosti za medicinski monitoring pacijenata. S novom radarskom tehnikom moguće je bez direktnog kontakta kontinuirano analizirati i rad srca i disanje.

Kod klasičnog EKG-a otkucaji srca se mjere pomoću elektroda i kablova kojima je pacijent priključen na uređaj. No kod radarske tehnike to se čini bez dodira i na udaljenosti.

Radarski senzori koje je razvio profesor Kölpin mogu mjeriti otkucaje srca i disanje kroz odjeću, pokrivač ili čak i kroz madrace. “Naši senzori šalju elektromagnetske valove koji se reflektiraju od tijela. U praksi to otprilike ovako funkcionira: krv koju pumpa srce teče u obliku pulsirajućeg vala kroz krvne žile, što na površini tijela stvara vibracije. Njih možemo mjeriti pomoću senzora i na temelju toga utvrditi mnoge medicinske aspekte krvožilnog sustava.”

Senzibilno mjerenje pulsa

Mala kutijica je montirana ispod kreveta. Kada srce pumpa krv kroz žile, površina kože se minimalno nadima. Tako se može mjeriti puls čak i držeći prst na ručnom zglobu. To minimalno nadimanje kože novi radar može analizirati mjerenjem s udaljenosti. Senzori su tako precizni

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen