Nevidljiva prijetnja oceanima: Ubrzano zakiseljavanje ugrožava svjetska mora

UBRZANO zakiseljavanje oceana ne vidi se golim okom, ali je golemi problem čije je dalekosežne posljedice teško pojmiti. Uzrokuje ga povećana koncentracija ugljikovog dioksida u atmosferi. 

Samo gledajući u more, ne znamo što se u njemu zbiva. 

“Kad sam djedu rekao da je ribe bilo daleko više kad sam bio mali, samouvjereno je odgovorio da je i sada ima, ali je mi ne znamo uloviti”, kaže Patrik Krstinić iz organizacije za zaštitu prirode WWF Adria. Pojašnjava da taj primjer ukazuje na to koliko su ljudi neskloni prihvatiti oku nevidljivo.

Rast ugljikovog dioksida u atmosferi dovodi do brže acidifikacije oceana. To je prijetnja brojnim vrstama, a nestanak samo školjkaša ili puževa odrazio bi se na cijeli morski ekosustav.

Ugljikov dioksid – glavni krivac

“Prije 56 milijuna godina izumrla je gotovo polovina dubokomorskih planktonskih vrsta za što postoje dokazi u geološkim slojevima. Međutim, tada se acidifikacija odvijala vrlo dugo”, nastavlja Krstinić.

Danas se događa čak deset puta brže, a implikacije su nepredvidive. Na planktonskom svijetu počiva sve, kaže, od manjih vrsta do velikih morskih sisavaca. 

Zato poziva na hitnu akciju. Najveće posljedice imat će oni koji ugrađuju ugljikov dioksid u svoje skelete i kućice – školjkaši, puževi, koralji, ježinci, zvjezdače, trpovi, rakovi..

Nestanak samo školjkaša ili puževa odrazio bi se na cijeli morski ekosustav, ističe.

Glavni uzrok acidifikacije je ugljikov dioksid, plin ključan za život na Zemlji, koji sam po sebi nije prijetnja. 

Međutim, od industrijske revolucije emisije CO2 porasle su do te mjere da trećinu apsorbiraju oceani što

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen