Neurodermatitis se može prvi put pojaviti u odrasloj dobi


Neurodermatitis obično se razvije kod male djece, ali to ne znači da se ne može pojaviti i kod odraslih kasnije u životu.

Oko 15 posto ljudi razvije neurodermatitis u nekom trenutku tijekom života, obično u djetinjstvu. Međutim, zna se pojaviti i kod odraslih. 

Neurodermatitis počinje sa svrbežom kože. Češanjem se svrbež samo pojačava i zahvaćena koža postaje tanka te može doći do njena oštećenja kada se javljaju plikovi i kraste koje teško zacjeljuju.

Njemački institut za kvalitetu i učinkovitost zdravstvene skrbi (IQWiG) navodi da oko 50 posto djece koja obole od neurodermatitisa u prvoj godini života, više ga nema u dobi od četiri godine.

Kod starije djece obično traje duže, ali u velikoj većini slučajeva nikada se ne vraća.

Međutim, kod neke djece svrbež nikada ne prestaje ili se ponovno pojavi puno godina kasnije.

Kao i mnoge druge dječje bolesti i poremećaji, kada se neurodermatitis prvi put pojavi u odrasloj dobi obično je riječ o teškom obliku bolesti, navodi njemačka skupina za potporu kod alergija i kožnih oboljenja DHA. Često velika područja kože postaju crvena i jako svrbe.

Uzrok pojave neurodermatitisa kod odraslih nije poznat, kaže DHA. Smatra da se ulogu imaju hormonalne promjene povezane s dobi i slabljenjem zaštitne funkcije kože. U studijama se spominje i povezanost s dugogodišnjem izloženošću zagađivačima zraka. 

Iako se neurodermatitis ne može spriječiti niti izliječiti, pravilan tretman po savjetu liječnika može smanjiti njegov intenzitet.

Izvorni članak

Posts created 230

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top