Nekim zemljama zbog rata i klime prijeti glad. Kako stoji Hrvatska?

RAT u Ukrajini, klimatske promjene i oporavak gospodarstava od covida-19 ključni su čimbenici koji utječu i mogli bi nastaviti utjecati na rast cijena hrane i drugih proizvoda u 2022. godini. Neki stručnjaci upozoravaju da bi takva situacija mogla uzrokovati manjak hrane, pa i glad u nekim zemljama.

Posljednjih dana ljudi u Turskoj stvaraju zalihe jestivog ulja u iščekivanju daljnjih poskupljenja, Tajland se suočava s rastom cijena gnojiva i stočne hrane, Argentina je zaustavila izvoz sojinog ulja i sačme, Egipat, najveći uvoznik ruske pšenice, zabranio je izvoz domaćih žitarica, a Indonezija je zaustavila izvoz palminog ulja, koje može biti zamjena za druga biljna ulja.

Cijene hrane rasle su i prije početka rata

Kada je ruska vojska 24. veljače započela napad na Ukrajinu, cijene hrane u svijetu već su bile rekordno visoke, a za očekivati je da će ih rat još dodatno povećati.

Euronews je prošli tjedan upozorio da su globalne cijene hrane u veljači dosegnule rekordne razine, porastavši 24% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, nakon što su iz mjeseca u mjesec rasle oko 4%.

Eurozona nije bila pošteđena rasta cijena hrane, alkohola i duhana koje su u veljači skočile 4.1%, nakon povećanja od 3.5% u siječnju.

Ovi nagli porasti pripisuju se raznim čimbenicima, prvenstveno porastu cijena energije i prometa. Troškovi za oba sektora povećali su se tijekom prošle godine s potražnjom za prirodnim plinom i dostavom koji su daleko nadmašili ponudu dok su se gospodarstva diljem svijeta budila iz stagnacije izazvane covidom-19.

Nameće se pitanje: Trebamo li se bojati nestašice hrane i trebamo li je stoga skladištiti?

Rusija i Ukrajina su važni proizvođači hrane

Ukrajina i Rusija zajedno se obično nazivaju svjetskom žitnicom jer proizvode oko 30% prehrambenih proizvoda kao što su pšenica i kukuruz. Samo Ukrajina proizvodi oko 16% svjetske pšenice odnosno 12% kukuruza. Ona je također glavni dobavljač suncokretovog ulja. Zajedno dvije

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen