Nekim astronautima se mozak puni tekućinom

Postoji pojava oteklina na mozgu kod astronauta s dugotrajnim svemirskim letovima.

Studiju je proveo tim europskih neuroznanstvenika koji su otkrili da su se moždane klijetke 11 ruskih astronauta, koji su se vratili na Zemlju, proširile za više od 11%.To je zbog nakupljanja tekućine u njihovim mozgovima.

Bestežinsko stanje može postati neugodno. Astronauti se pričvrste za jedno mjesto kako ne bi lebdjeli dok spavaju, no nema baš puno načina da se organi unutar njihovog tijela zadrže na jednom mjestu.

Ispostavilo se da se tijekom dugih svemirskih letova tekućina u mozgu astronauta kreće prema gore što uzrokuje oticanje mozgova. Čak i po nekoliko mjeseci po povratku na Zemlju, moždane klijetke astronauta (moždane vrećice koje sadrže cerebrospinalnu tekućinu) ostaju povećane. To uzrokuje probleme s vidom i druge zdravstvene probleme, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu PNAS.

Sedam mjeseci poslije povratka, klijetke su bile 6% veće od normalnih. Znanstvenici su natečene komore povezale s prijavama o pogoršanju vida kod astronauta.

Liječnici ne znaju povećava li se navedeni utjecaj tijekom dugotrajnijih svemirskih letova, budući da se radi o medicinskoj disciplini koja je tek u povojima.

„Moramo zaista istražiti mozak, provjeriti vid i kognitivne sposobnosti jer ne znamo ima li ovo utjecaj na njih te analizirati ljude koji provode vrijeme u svemiru u različitom trajanju kako bismo mogli reći povećavaju li se ovi efekti,“ pojasnila je neuroznanstvenica Sveučilišta u Antwerpenu Angelique Van Ombergen.

Članci iz iste kategorije: