Neke galaksije iznenada umiru, čini se da ih ubija njihova crna rupa

NAŠA galaksija Mliječna staza nije baš pretjerano aktivna. Svake godine u njoj nastanu oko tri do četiri zvijezde veličine Sunca. No postoje još neaktivnije, eliptične galaksije koje imaju formu elipsoida, nemaju spiralnih krakova i međuzvjezdane tvari i već odavno se u njima ne “proizvode” nove zvijezde.

U tim galaksijama gotovo i nema mladih zvijezda, što ukazuje na to da je u nekom trenutku naglo prestalo formiranje zvijezda. Takve galaksije polako umiru gubeći zvijezdu po zvijezdu bez stvaranja novih, piše Science Alert.

Misterij smrti galaksija

Još nije točno poznato zašto je u takvim galaksijama došlo do prestanka formiranja zvijezda, ali astronomi smatraju da to ima veze sa supermasivnim crnim rupama koje se nalaze u središtu svake galaksije.

Međunarodni tim astronoma, na čelu s Kei Itom sa sveučilišta SOKENDAI u Japanu, išli su pogledati u prošlost samoga svemira kako bi utvrdili je li stvarno crna rupa odgovorna za umiranje nekih galaksija.

Koristeći neke od najmoćnijih svjetskih teleskopa, prikupili su podatke u više valnih duljina svjetlosti kako bi identificirali galaksije čija je svjetlost putovala između 9.5 milijardi i 12.5 milijardi godina kroz prostor-vrijeme, odnosno drevne galaksije poput onih eliptičnih koje su nam bliže u svemiru.

Prvo su putem optičkih i infracrvenih podataka za identifikaciju galaksija identificirali one u kojima još uvijek nastaju zvijezde i one u kojima je taj proces prestao. Zatim su pomoću rendgenskih i radijskih podataka detektirali aktivnost supermasivne crne rupe u središtima tih galaksija.

Odgovor je u – povratnoj informaciji

Naime, kada je supermasivna crna rupa aktivna, ona proždire ogromne količine materije iz okolnog područja. Radi se o vrlo nasilnom procesu koji proizvodi nešto što nazivamo – povratna informacija.

<span class="js-slot-disclaimer

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen