Negativni ste na kućnom testu? To ne znači nužno da niste zaraženi omikronom

NEGATIVAN rezultat na brzim antigenskim kućnim testovima nije dokaz da osoba nije zaražena omikronom, pokazala su nova istraživanja.

Štoviše, prema nalazima znanstvenika, pozitivan rezultat na antigenskim testovima može nekoliko dana kasniti za pozitivnim rezultatom na PCR testovima, a oni su također nešto manje osjetljivi na omikron.

Raste potražnja za antigenskim testovima

U Hrvatskoj, ali i u mnogim drugim zemljama svijeta posljednjih se dana obaraju rekordi brojeva novozaraženih. Budući da nema strogih ograničenja u smislu društvenih kontakata i kretanja te da je omikron tri do pet puta zarazniji od delte, koja je 1.5 do 2 puta zaraznija od izvornog soja, broj ljudi koji su izloženi virusu i potencijalno su i sami zaraženi vrlo brzo raste. Kako se omikron širi svijetom, a mogućnosti testiranja PCR-om su ograničene zbog tehničke zahtjevnosti, javlja se sve veća potražnja za brzim antigenskim testovima. U takvoj situaciji oni postaju važni ne samo za ljude koji ih trebaju za pristup radnim mjestima ili javnim prostorima već i za one koji doznaju da su bili u kontaktu sa zaraženima.

Nove studije: Antigenski testovi kasne za PCR-om

No tu se nameće pitanje koliko korisni mogu biti antigenski testovi ako nisu dovoljno osjetljivi da pokažu pozitivan rezultat kada je osoba zarazna.

Jedno novo istraživanje provedeno u stvarnom svijetu, objavljeno na MedRxivu 5. siječnja, koje još nije prošlo recenziju, pokazalo je da brzi antigenski nazalni testovi tvrtke Abbott Laboratories BinaxNOW i QuickVue, koji su bili istraživani u studiji, možda neće uspjeti otkriti varijantu omikron tijekom ranog zaraznog razdoblja.

U svom istraživanju znanstvenici su nastojali procijeniti osjetljivost brzih antigenskih nazalnih testova na omikron. U tu svrhu prikupili su rezultate s pet radnih mjesta u New Yorku, Los Angelesu i San Franciscu na kojima se dogodio proboj omikrona. Istraživači su se usredotočili na ljude koji su svakodnevno radili testove u vrijeme postavljanja dijagnoze i imali su uparene rezultate na

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen