NEBESKI SPEKTAKL: NASA za sutra najavila krvavi Supermjesec, evo gdje će se najbolje vidjeti

Ne samo da svibanj donosi pomrčinu Mjeseca, već i najbolji Supermjesec u godini

Na noćnom nebu  26. svibnja, svi dijelovi koji će u trenutku pomrčine Mjeseca biti u mraku moći će vidjeti najveći Supermjesec ove godine, koji će pritom biti i krvavi

NASA objašnjava da se krvavi Mjesec događa tijekom potpune pomrčine Mjeseca, kada se Zemlja nalazi izravno između Mjeseca i Sunca, skrivajući Mjesec od Sunčeve svjetlosti. Ime ”krvavi” je dobio zbog svog crvenog sjaja, javlja CBS.

Jedina svjetlost koja u tom trenutku doseže Mjesečevu površinu prolazi kroz rubove Zemljine atmosfere.  Molekule zraka iz Zemljine atmosfere raspršuju većinu plave svjetlosti. Preostala svjetlost reflektira se na Mjesečevu površinu crvenim sjajem, stoga se Mjesec čini crvenim na noćnom nebu”, dodaju.

“Teško je predvidjeti koliko će crveno biti, ali prašina u atmosferi može imati utjecaja”, poručili su iz NASA-e.

Ne samo da svibanj donosi pomrčinu Mjeseca, već i najbolji Supermjesec u godini. Supermjesec se događa kada se Mjesec čini većim nego što je uobičajeno na noćnom nebu, jer se nalazi na najbližoj točki Zemlje u svojoj orbiti.

Super Mjesec će ove godine, 26. svibnja, biti djelomično vidljiv svugdje gdje će u tom trenutku biti noć, navodi NASA i dodaje da će, ukoliko bude vedra noć, u prizoru moći uživati prije svega, građani dijelova Azije i Australije, SAD-a i Južne Amerike.

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen