Natalitet u Kini najniži u povijesti

Natalitet u Kini prošle je godine bio najniži od utemeljenja Narodne Republike Kine prije 70 godina, pokazuju službeni podaci, nakon što ublažavanje stroge populacijske politike očito nije ohrabrilo parove da imaju više djece.

Stopa natalileta iznosila je 10.94 na tisuću stanovnika, najniže od 1949. i manje od 12.43 u 2017., pokazuju podaci kineskog zavoda za statistiku.

Broj beba rođenih u 2018. pao je za dva milijuna, na ukupno 15.23 milijuna.

Stopa prirodnog priraštaja (razlika između broja rođenih i broja umrlih) također se pokazala najnižom od vremena strašne gladi 60-tih godina 20. stoljeća.

Kina je gradskim parovima 2016. dopustila da imaju dvoje djece, ukidajući politiku ‘jednog dijeteta’ uvedenu 1979. Motiv političarima bila je opadajuća stopa nataliteta i ubrzano starenje stanovništva.

U siječnju je jedan državni institut upozorio da bi stanovništvo drugog najvećeg gospodarstva na svijetu 2027. moglo početi opadati.

Statistički zavod nije naveo razloge pada nataliteta, no stopa gospodarskog rasta prošle je godine bila najniža u posljednja tri desetljeća.(HINA)

Članci iz iste kategorije: